Ook federaal overheidspersoneel mag Tiktok (tijdelijk) niet meer gebruiken

© AP

Wie een diensttoestel van de overheid gebruikt, moet Tiktok verwijderen. Die beslissing komt er na een analyse door Staatsveiligheid. Het gaat om een tijdelijk verbod. Eerder kwam al het nieuws dat Vlaamse ambtenaren de app moeten bannen van hun werktoestellen.

“We bevinden ons in een nieuwe geopolitieke context waarin beïnvloeding en bespieding tussen staten zich verplaatsen naar de digitale wereld”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). “We mogen niet naïef zijn: Tiktok is een Chinees bedrijf dat vandaag verplicht is om samen te werken met de Chinese inlichtingendiensten. Dat is de realiteit. Daarom ligt het voor de hand om het gebruik van Tiktok op de toestellen van de federale overheid te verbieden. Deze beslissing wordt genomen in overleg met de Staatsveiligheid en het Centrum voor Cybersecurity België. De veiligheid van onze informatie primeert.”

LEES OOK. Geen enkele Vlaamse ambtenaar mag nog op Tiktok uit vrees dat Peking meekijkt: “Alleen al de locatiedata zijn goud waard”

De Nationale Veiligheidsraad vraagt nu de Gegevensbeschermingsautoriteit om het privacybeleid van Tiktok te onderzoeken. Het verbod geldt voor alle toestellen waarvan de aankoop, het abonnement of het gebruik gedeeltelijk of helemaal worden betaald door de federale overheid. Het gaat om een verbod van zes maanden, dat vervolgens wordt geëvalueerd.

Opvallend, voor de persoonlijke toestellen die door het overheidspersoneel wordt gebruikt voor professionele doeleinden, geldt geen verbod, maar wel de aanbeveling om Tiktok niet te installeren. Hiermee blijft er voor federale ministers die actief zijn op het platform zoals Petra De Sutter en Ludivine De Donder wel de mogelijkheid om hun Tiktok-activiteiten verder te zetten.

De Nationale Veiligheidsraad roept de regionale, provinciale en lokale overheden op om een gelijkaardig verbod in te stellen. Ook de privésector wordt opgeroepen om waakzaam te zijn voor de risico’s van het gebruik van Tiktok.

Manipuleren

Zowel Staatsveiligheid (VSSE) als het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt voor het feit dat Tiktok een grote hoeveelheid gegevens verzamelt van de gebruikers, vaak zonder dat die dat beseffen. Bovendien kan Tiktok via de algoritmes de informatiestroom en de inhoud manipuleren. Tot slot verplicht de Chinese wetgeving Tiktok om medewerking te verlenen aan de Chinese inlichtingendiensten.

Daarom hebben verschillende landen de afgelopen weken een verbod ingesteld over het gebruik van de app op de diensttoestellen van het overheidspersoneel. Onlangs verboden ook de instellingen van de Europese Unie hun medewerkers om Tiktok te installeren op toestellen voor het werk.

LEES OOK. Na Commissie en Raad verbiedt nu ook Europees Parlement TikTok-app op zakelijke apparaten

Ook Brussels Gewest werkt aan TikTok-ban

Ook het Brussel Gewest zal de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad volgen voor een verbod van TikTok op diensttoestellen voor overheidspersoneel van niet enkel het Gewest, maar ook van de lokale overheden. Dat is te horen op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort en van minister van Lokale Besturen en Digitale Transitie Bernard Clerfayt (DéFI).(nba, jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen