Grootschalige rampoefening in Hasselt met 700 hulpverleners, figuranten en coördinatoren

In Hasselt vindt er een grote rampoefening plaats met 200 hulpverleners, 300 figuranten en 200 coördinatoren. Tijdens de oefening wordt een aanrijding nagebootst tussen een bus en een trein op een overweg. Op deze manier kunnen hulpverleners trainen en zich voorbereiden op een echte crisissituatie. 

Zo'n 700 hulpverleners, figuranten en coördinatoren waren aanwezig op een grootschalige rampoefening in de Spoorwegstraat in Hasselt. De oefening moet hulpverleners trainen op een echte crisissituatie en het heeft een jaar geduurd om deze voor te bereiden. 

De organisatoren bootsen een aanrijding tussen een bus en een trein na op een overweg. Enkele figuranten zijn levensecht geschminkt en krijgen specifieke instructies om zich als slachtoffer te gedragen. Dit om de evacuatie zo realistisch mogelijk te maken. "Op deze manier kunnen we testen of hulpverleners in een chaotische situatie toch de juiste beslissingen nemen en juiste interventies doen", vertelt Frédéric Petit, woordvoerder van Infrabel. 

De figuranten worden uit de bus en trein gehaald en dan verzorgd door de hulpverleners.

In totaal zijn er zo'n twintigtal betrokken partijen die meedoen aan de oefening waaronder NMBS, De Lijn, Infrabel en de Federale Gerechtelijke Politie Limburg. "In Hasselt zijn er 16 onbeveiligde overwegen en we hebben een groot station in de stad. Het scenario dat zich vandaag afspeelt kan echt gebeuren en dan willen we voorbereid zijn", zegt rampbegeleidster Sofie Daniëls.

BEKIJK - De beelden van de levensechte rampoefening:

Videospeler inladen...

Meest gelezen