Archiefbeeld van een sushiband
Yomiuri

Drie "sushi-likkers" aangehouden in Japan na virale video's

In Japan zijn drie jongeren gearresteerd in verband met het "sushiterrorisme" dat het land de afgelopen weken bezighield. De drie likten in restaurants aan sushi en sojasausflessen, die ze daarna weer teruglegden op de lopende band. Filmpjes van hun acties gingen viraal op sociale media.

Japan werd afgelopen weken geteisterd door enkele "grappenmakers" die in de bekende sushirestaurants, waar het eten op een lopende band tot bij de klant komt, de hygiĆ«neregels aan hun laars lapten.Ā Op sociale media circuleerden video's waarin enkele jongeren de producten die op de band voorbijkomen, aanraken, eraan likken en vervolgens terugleggen.Ā 

Twee dagen nadat de video online stond, arresteerde de Japanse politie de 19-jarige man die de video had gepost. Woensdag namen ze ook zijn twee "samenzweerders" - een 15-jarig meisje en de 21-jarige sojadrinker - in hechtenis.Ā Ze worden ervan verdacht moedwillig een bedrijf in moeilijkheden te hebben gebracht. Volgens persbureau AFP staan daar doorgaans zware straffen op in Japan, tot zelfs een celstraf van drie jaar.

"Geweld tegen sushirestaurants"

Het zogenaamde "sushiterrorisme" had grote gevolgen voor de restaurantketens. Het plaatsen van de video was dan ook een daad van "geweld", oordeelt de politie. Het restaurant dat doelwit werd in de video, moest schadeclaims van klanten behandelen en een grondige schoonmaak houden. Daardoor "werd het moeilijk om normale zaken te doen".

Bovendien zagen de sushiketens in Japan door de ophef hun aandelen kelderen en moesten ze hun hele systeem aanpassen. Sommige restaurants legden de transportbanden stil en zetten nu personeel in die de sushi naar de klant brengen. Een andere keten zou camera's plaatsen die de gasten in de gaten houden.

BEKIJK - De "sushi-likkers" op TikTok

Videospeler inladen...

Meest gelezen