Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft?
Met een lege zak chips of een leeg pak koekjes zijn we allemaal al weleens - meermaals - geëindigd, ondanks het feit dat we onszelf plechtig beloofden ervan af te blijven of om er maar ééntje te eten. Het openen van een zak chips eindigt meestal met een soort schuldgevoel: voor je het weet blijven er alleen nog kruimeltjes over. ‘Bodemdrang’ hoor je soms. Het wordt lacherig gezegd, maar vaak ook met een lichte ondertoon van schaamte, omdat niemand kan verklaren waarom dat laatste chipje er per se ook nog doormoest, terwijl er al lang geen sprake meer was van honger.
Onweerstaanbaar lekker
Dat je die zak chips zorgvuldig sluit, om binnen de minuut weer open te doen “voor een laatste handje”, en die actie vervolgens nog eens herhaalt, heeft te maken met drie verschillende boosdoeners: vet, zout en suiker. “Voeding zoals chips is lekker zout, vet en smeuïg of knapperig”, stelt obesitasonderzoeker Jutka Halberstadt (Vrije Universiteit).
Zout zorgt voor een leuke sensatie als een chipje in contact komt met je tong en brengt een ‘smaakexplosie’ teweeg. Het vet van de olie waarin chips gebakken worden, geeft een reactie in het brein dat ons een goed gevoel bezorgt. De suiker die - jawel óók - in chips zit, draagt bij tot het onweerstaanbare en verslavende effect. “Het mondgevoel dat die combinatie oproept is bijna onweerstaanbaar, wat verleidt tot dooreten en daarmee óvereten.”
Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat dé perfecte kraakfactor van een chipje is.
Ook de 'kraakfactor' van chips draagt bij aan het handjes blijven bijnemen. Fabrikanten spenderen fortuinen aan het onderzoeken wat dé perfecte kraakfactor van een chipje is. Wanneer chips minder kraken, en in plaats daarvan lijken weg te smelten op je tong, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een zak Cheetos, krijgen je hersenen trager een signaal toegestuurd dat je eigenlijk verzadigd bent. Als iets snel smelt, denkt je brein dat het je weinig vult en dat je ervan kan blijven eten.
Flink je bord leegeten
“Natuurlijk gaat het over veel meer dan alleen maar hoe ‘lekker’ die chips zijn”, stelt hoogleraar Anne Roefs, die de psychologie van eetgedrag onderzoekt aan Maastricht University. “Veel van dat overeten heeft te maken met eetgewoonten. Sommige mensen hoorden vroeger als ze opgroeiden van hun ouders altijd dat ze hun bord moesten leegeten, zelfs als ze eigenlijk genoeg hadden. Daarnaast geldt in het algemeen: hoe groter de portie op je bord, hoe meer je eet. Het gevoel van verzadiging komt veel trager binnen dan het tempo waarop je eten naar binnenwerkt.”
Ook je omgeving maakt een verschil. “Zit je tussen kleine eters? Dan eet je automatisch minder omdat je jezelf plots heel bewust wordt over de extra happen die je neemt als je gezelschap al lang gestopt is met smikkelen.” En daar komt ook mindless eating bij kijken: eten terwijl je iets anders doet. “Eet je onbewust, dan voel je minder goed dat je eigenlijk al vol zit.” Wanneer je die zak chips opent en ondertussen een film of serie volgt of op je smartphone aan het scrollen bent, zal je soms veel minder bewust zijn over wat je allemaal al hebt gegeten. En voor je het weet zit je aan kommetje nummer drie of het laatste.
Hoe meer chips, hoe gelukkiger?
Dat ‘mindless eten’ kan in het geval van chips te verklaren zijn door gelijkaardige processen in de hersenen van waardoor het blijven eten van chips vergeleken wordt met een drugsverslaving. Wetenschappers experimenteerden hiermee en kwamen tot de conclusie dat wie chips eet de beloningscentra in het brein activeert, waardoor we geneigd zijn om er snel opnieuw van te eten. Niet iedereen is hier even gevoelig aan, wat kan verklaren waarom de ene die chipszak onberoerd kan laten, terwijl jij het liefst van al doorschranst.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chips eten de beloningscentra in de hersenen activeert, waardoor we geneigd zijn nog méér te eten.
Als je jezelf hier in herkent, moet je je vooral geen zorgen maken volgens Roefs. “Het is heel menselijk om door te blijven eten”, vertelt ze. “Ben je gezond en eet je een keer door, dan is dat niet erg. Maar is je voornemen om minder te eten? Dan helpt een excuus als bodemdrang zeker niet. Vergelijk het met emo-eten. Hou jezelf niet voor de gek en beloon jezelf op een andere manier dan met eten. En zorg ervoor dat je niet te makkelijk in de verleiding komt. Zet het kommetje chips bijvoorbeeld verder weg.”
Of berg die zak chips gewoon terug op in de kast. En voel je de drang tot eten naar de bodem? Probeer dan toch nog eens de truc met een kleiner kommetje, ook daar komt de bodem ooit van in zicht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Hier komt een maaltijd zelden meermaals op tafel”: hoe kookt Kathleen voor 5 personen zonder uren in de keuken te staan?
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
Als je een open pot yoghurt terug in de koelkast zet, drijft er de dag nadien dikwijls een waterig laagje op. Maar wat is dat laagje precies? En moet je het weggieten, je yoghurt volledig weggooien of mag je het nog gerust opeten? Levensmiddelenmicrobioloog Frank Devlieghere (UGent) legt uit. -
-
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
PREMIUM
Welke zoute chips zijn de lekkerste? Dominique Persoone proeft 10 zakken en vindt één overduidelijke winnaar: “Smaak in balans en heerlijk crunchy”
Chips heb je in allerlei soorten. Je kunt de vorm of de smaak zo gek niet bedenken of het zit ergens in een assortiment. Maar dé klassieker bij veel merken: zoute chips of ‘chips naturel’. Maar welke is de lekkerste? En kan een huismerk tippen aan een A-merk? Chipsliefhebber Dominique Persoone trekt voor HLN tien zakken open en geeft zijn ongezouten mening: “Met deze chips kan je me echt plezieren.” -
PREMIUMVoor jou getest
Welke paprikachips zijn de lekkerste? Uit 10 zakken zijn er 3 gebuisd: “Smaak is magertjes, dit is geen echte chips”
Het WK voetbal ging op zondag 20 november van start. De matchen zijn het perfecte moment om in je luie zetel te ploffen met een extra grote zak paprikachips erbij. Maar welke chips zijn de allerbeste? Ben je beter af met een A-merk of doen de huismerken het ook prima? We schotelden de bekende traiteurs en voormalige sterrenchefs Kristof en Stefan Boxy tien verschillende zakken voor. Welke kunnen hun smaakpapillen en de WK-koorts het meest bekoren? -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen