Duitse katholieke Kerk laat zegeningen van homoseksuele relaties toe

De Duitse katholieke Kerk laat toe dat homoseksuele relaties een kerkelijke zegening krijgen. Dat is bepaald op de synodale conferentie in Frankfurt.

Goed 92 procent, dus de overgrote meerderheid van de aanwezigen op het synodale congres in Frankfurt ('Der Synodale Weg') heeft bepaald dat homoseksuele relaties uit het donker worden gehaald en een zegening kunnen krijgen. Daarmee antwoordt de Duitse Kerk op de roep die al langer weerklinkt in Duitsland, maar eigenlijk in zowat heel het geseculariseerde West-Europa. Opvallend: bij de bisschoppen koos maar 80 procent voor de beslissing, sommigen van de hoogste gezagsdragers binnen de Duitse Kerk hebben dus nog enig voorbehoud.

Inspiratie voor de maatregel: het mag gezegd, de Belgische Kerk. Het was de Antwerpse bisschop Johan Bonny die op het congres de ontstaansgeschiedenis van zegeningen van homorelaties bij ons heeft geschetst. Dat werd enthousiast onthaald, waarna de Duitse geestelijken ook hebben bepaald het op korte termijn te zullen uitvoeren in eigen land.

De Wereldkerk is nog niet klaar voor zulke zegeningen, het is een kwestie van uitzonderingen

In ons land geldt sinds eind september 2022, ook nog maar pas dus, het akkoord onder de bisschoppen dat dergelijke zegeningen kunnen, daar waar het vroeger eerder oogluikend gebeurde. Let wel, het gaat om 'zegeningen', dat is iets anders dan bijvoorbeeld een 'inzegening' van een huwelijk, dat is nog een stap te ver voor de Kerk. Het sacrament van het huwelijk, en de bijhorende inzegening, is binnen de Kerk tot nader order voorbehouden voor een relatie tussen een man en een vrouw.

De Belgische bisschoppen waren dus voortrekkers in deze materie. Ze hadden eerder het akkoord gekregen van paus Franciscus om zegeningen uit te voeren, het verdere kader is daarna uitgewerkt door de bisschoppen. Is dit een signaal voor een wereldwijde golf van zegeningen? Wellicht niet, bijvoorbeeld in Oost-Europa ligt zoiets veel moeilijker, en zeker ook in de hele Wereldkerk is de tijd nog niet rijp voor een hervorming op dat vlak. Het is voorlopig nog een kwestie van uitzonderingen.

Meest gelezen