Othman E.B. (links) en broer Younes (rechts).© RR

Openbaar Ministerie eist 9 jaar cel tegen “Patron” Othman E.B.

ANTWERPEN -

Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar celstraf geëist tegen de Othman E.B., een Antwerpenaar die vanuit Dubai een drugsimperium zou leiden. De naam van Othman E.B. gaat al jaren rond, maar het is de eerste keer dat het parket meent voldoende bewijzen te hebben tegen hem.

Joris van der Aa

Het Openbaar Ministerie vervolgt Othman E.B., een dertiger uit Borgerhout die al bijna tien jaar in Dubai verblijft, wegens de invoer van grote ladingen cocaïne en witwaspraktijken. In hetzelfde dossier worden ook zijn broers Nordin en Younes vervolgd. Tegen Nordin en Younes heeft de aanklager 8 jaar celstraf geëist. De drie broers zijn de ooms van het onlangs doodgeschoten meisje Firdaous.

De broers E.B. worden door politie en justitie gerekend tot de ereklasse van de cocaïnesmokkel in Europa. Hun rol in deze zaak kwam volgens het parket aan het licht dankzij de kraak van de criminele chatapplicatie Sky ECC. Uit berichten die aan de broers worden toegeschreven, zou duidelijk blijken dat ze betrokken waren bij de invoer van grote ladingen cocaïne. Volgens de openbare aanklager is Othman duidelijk de “patron”. “Hij heeft duidelijk de touwtjes in handen en regelt ook de betalingen. Hij blijkt over enorme cashbedragen te kunnen beschikken.”

“Big Brother”

Othman werd in het dossier geïdentificeerd als “Big Brother”. In één van de berichten laat hij aan zijn broer Nordin weten: “Heb 3 miljoen, allemaal 100’tjes”. Terloops vraagt hij aan zijn broer of hij nog een goede plek weet om geld op te slaan. “Heb je een goede plek daar nog waar 10 miljoen kan wegstoppen van mij apart?” Othman E.B. ontkent overigens met klem dat hij “Big Brother” is. Hij stelt dat de speurders hem valselijk in het dossier hebben getrokken.

De gebroeders E.B. staan in het dossier terecht samen met de groep rond Mohamed T., de schoonbroer van Nordin E.B. De groep zou volgens de speurders minstens vijf drugstransporten hebben uitgevoerd. Ze konden daarvoor beroep doen op havenarbeiders die aan de slag waren bij AET, aan kaai 1333. Uit de onderschepte berichten blijkt vooral Mo T., alias Den Onderzoeksrechter, de man te zijn die de uithalingen organiseert. Tegen hem vorderde het Openbaar Ministerie 11 jaar gevangenisstraf.

Tegen de andere leden van de organisatie vorderde de aanklager straffen die variëren van 2 jaar tot 54 maanden. Op 21 april komen de advocaten van de verdachten aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen