De Delhaize in eigen beheer in Aalst blijft vandaag gewoon dicht.
foto VRT

Acties bij Delhaize-winkels gaan voort: ruim 100 supermarkten in eigen beheer blijven vandaag dicht

Ook vandaag blijven heel wat Delhaize-winkels in eigen beheer gesloten. Volgens Delhaize zelf gaat het om 113 van de 128 "eigen" winkels. Het personeel blijft ongerust over de toekomst en werkvoorwaarden, nadat Delhaize had aankondigd om alle winkels die het nog in eigen beheer heeft, over te dragen naar zelfstandige uitbaters. 

Volgende dinsdag zitten vakbonden en directie bij Delhaize voor het eerst rond de tafel om te praten over de nieuwe situatie. Tot dan zullen er wellicht acties blijven, denken de vakbonden. Intussen heeft het personeel een online petitie gelanceerd om de winkels in eigen beheer te houden. 

Volgens de directie zullen alle werknemers van de eigen winkels de overstap naar de zelfstandige winkels kunnen maken. Er zou ook niets veranderen aan hun loon- en arbeidsvoorwaarden. Maar het personeel blijft ongerust.

Ze geloven niet dat hun loon- en arbeidsvoorwaarden hetzelfde zullen blijven, en wijzen erop dat zelfstandige winkels goedkoper en flexibeler werken. Bovendien, zeggen ze, is het niet zeker dat er voor alle 128 winkels een overnemer gevonden zal worden. 

Situatie na het overleg dinsdag blijft onzeker

"De stakingsbereidheid bij het personeel is zeer groot", vertelt Koen De Punder van de christelijke vakbond. "De aankondiging van 7 maart heeft er stevig ingehakt, het is als een bom aangekomen. Er is veel frustratie en boosheid door de onzekerheid." De Punder vermoedt dat ook maandag een groot aantal winkels de deuren zullen sluiten. 

Dinsdag is er een eerste sociaal overleg over de kwestie, maar volgens De Punder is het nog maar een eerste van meerdere sessies, waardoor de vakbonden wellicht nog niet alle informatie gaan krijgen, denkt hij. "Daarom verwacht ik nog niet te veel veranderingen vanaf dinsdag." Al zal voor het personeel het financiële plaatje ook wel beginnen mee te spelen na verschillende dagen van staking. 

Dit dossier wordt voor ons veeleer een marathon dan een sprintje

Koen De Punder van de christelijke vakbond

Hoe het na dinsdag voort zal gaan, blijft dus onduidelijk. De vakbonden hebben ook niet opgeroepen tot de staking, ze is van de werknemers zelf uit gegaan. De Punder ziet de komende onderhandelingen en het werk dat op de plank ligt in dit dossier "veeleer als een marathon dan een sprintje." 

De Punder noemt het verhaal over de gelijke arbeids- en loonvoorwaarden "een fabeltje". De gestegen kosten - zowel de loonkosten als bijvoorbeeld de energiekosten - maken het voor Delhaizes in eigen beheer vaak moeilijk om rendabel te zijn, het laat zich dus raden wat een zelfstandige uitbater gaat doen, redeneert hij. 

Intussen is het zo dat in de winkels in eigen beheer die wél open zijn, het aanbod (veel) beperkter kan zijn. Dat komt omdat er sinds woensdag ingegrepen is in de leveringen. 

Delhaize heeft momenteel nog 128 winkels in eigen beheer, met eigen loon- en arbeidsvoorwaarden. Zelfstandigen baten nu al het merendeel van de Delhaize-winkels uit onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go. Dat gaat in totaal om 636 zelfstandige supermarkten. Volgens Delhaize is dat model meer winstgevend.

Na de aankondiging dinsdag braken spontaan acties uit, zoals hier aan de Delhaize in de Heidestraat in Hoboken.

Meest gelezen