Staking bij Delhaize sleept aan: 113 winkels in eigen beheer vandaag gesloten

Bij Delhaize lijken de gemoederen nog niet bedaard. Sinds het bedrijf dinsdag aankondigde alle 128 eigen winkels te willen overdragen aan zelfstandigen, brak protest en staking uit bij de werknemers. Ook zaterdag zullen nog 113 winkels gesloten blijven.

Waarom is dit belangrijk?

Delhaize wil dat alle winkels van de keten op termijn in beheer van zelfstandigen zijn. Dat kondigde het bedrijf aan na een bijzondere ondernemingsraad. Het management van de groep besluit dat de zelfstandig aangesloten winkels simpelweg beter presteren. De beslissing kon niet op veel steun rekenen bij de werknemers van de 128 winkels in eigen beheer, en zeker niet bij de vakbonden.

In het nieuws: 113 winkels zijn gesloten, 15 openen wel de deuren.

  • De stakingen gaan ondertussen al hun vijfde dag in. De Franstalige christelijke bediendenbond CNE gaf mee dat waarschijnlijk nog tot dinsdag wordt gestaakt. Dan zitten de vakbonden rond tafel met de directie voor sociaal overleg.
  • De vakbonden lanceerden zaterdag ook een petitie om de winkels in eigen beheer te behouden. Rond 9u ’s ochtend was deze al door 2.300 mensen ondertekend.
  • Delhaize zelf ondervindt, bovenop de tijdelijke sluiting van de winkels, nog hinder van de staking. Zo heeft het zijn thuisleveringen tijdelijk gratis gemaakt. De ‘Collect’-service, waarbij klanten hun boodschappen online bestellen en kunnen afhalen in een winkel, werd al zeker tot 20 maart gepauzeerd.

De essentie: Delhaize wil één model voor zijn winkels: onder de vlag van Delhaize, maar in handen van zelfstandige geranten.

  • Momenteel kent Delhaize twee soorten van winkels: 128 zogeheten “geïntegreerde” supermarkten, de winkels in eigen beheer, en 636 zelfstandige aangesloten Delhaize-winkels onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go.
  • Het voornemen van Delhaize, dat deel uitmaakt van de beursgenoteerde groep Ahold Delhaize, om nu ook de 128 supermarkten aan zelfstandige uitbaters over te dragen, leidt naar een eengemaakt model met alleen nog winkels die door zelfstandigen gerund worden.
  • De vakbonden vrezen voor sluitingen, een verslechtering van loon- en arbeidsvoorwaarden, maar ook voor het einde van het overlegmodel bij Delhaize. “Wat er gebeurt, is ook een manier om het collectief overleg definitief buitenspel te zetten. Bij gefranchiseerde winkels is er immers geen vakbondsvertegenwoordiging”, zo reageerde de socialistische bond BBTK.

Met bijdragen van Emmanuel Vanbrussel.

Meer