Museumboot Mercator
Foto via stad Oostende

Nieuwe mast en nieuw touwwerk: museumschip Mercator krijgt grondige renovatie

Het museumschip Mercator in Oostende krijgt een grondige renovatie. Onder meer een deel van de voorste mast wordt vervangen. Voor alle renovatiewerken samen trekken de stad en de Vlaamse overheid ongeveer 500.000 euro uit. De werken starten eind maart en zouden in het voorjaar van 2024 klaar moeten zijn.

Wie soms eens een bezoekje brengt aan Oostende heeft hem vast al eens bezocht: het museumschip Mercator. De laatste jaren is het schip weliswaar niet meer in optimale staat. "Het is noodzakelijk voor het schip dat de zeilen en het touwwerk vervangen worden", klinkt het bij Samuel Lauwers van Toerisme Oostende.

Foto via stad Oostende

"Na de ingrijpende onderhoudswerken van de Amandine, investeren we nu op een duurzame manier in de Mercator, een van de meest iconische landmarks in Oostende", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "Het schip moet hiervoor zijdelings aan de kade gelegd worden, wat ook de oorspronkelijke positie is van de Mercator."

Icoon aan de kust

Voor de renovatie van de Mercator krijgt de stad subsidies van de Vlaamse overheid. "Het gaat om een toonbeeld van ons rijk Vlaams maritiem verleden", luidt het bij Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). "Het is dan ook evident dat we dit monument wind in de vernieuwde zeilen geven met financiële steun."

Tijdens de laatste week van maart wordt het museumschip aan de kade gelegd. Een maand later worden de horizontale houten delen aan de voorste mast verwijderd. Begin volgend jaar moet de mast helemaal vernieuwd zijn en moet het schip weer toegankelijk zijn voor het publiek.

Foto via stad Oostende

Meest gelezen