AI in de bouwsector: “Bedrijven die hier niet op inzetten, dreigen te verdwijnen”

Artificiële Intelligentie (AI) kent een enorme opmars. Veel bedrijven grijpen naar de tool om processen te optimaliseren. Zelfs de bouwsector, die een groot deel van de IT-revolutie aan zich voorbij liet gaan, gebruikt nu AI. Peter Hellinckx, professor Elektronica en ICT, geeft uitleg op The Morning Drive van Business AM.


Klik hier om het volledige gesprek met Peter Hellinckx te beluisteren

Waarom is dit belangrijk?

AI is een sterk opkomende technologie. Verschillende sectoren steunen er al op om bedrijfsprocessen te optimaliseren en kosten te drukken. Ook de bouwsector maakt hier gebruik van.
  • “In de bouwsector start je bij het design van een gebouw. Het gaat over hoe het er moet uitzien en of het energetisch optimaal is”, zegt Hellinckx. “Daarna ga je een stap verder en moet dat allemaal geïmplementeerd worden.”
  • “In de bouw wordt dan gekeken om het zo economisch mogelijk te maken. Je kan tal van technieken gebruiken om de uitvoering te optimaliseren. In een parallelle, maar minstens even belangrijke fase kijken we ook hoe processen in de bouw kunnen plaatsvinden op een zo veilig mogelijke manier.”
  • “We staan nu aan de voordeur van AI. Op het huidige speelveld is er bijvoorbeeld al heel veel detectie mogelijk met videobeelden”, verklaart Hellinckx. “Op vlak van veiligheid kan zo al heel goed gedetecteerd worden waar dingen mis gaan.”
  • “Waar we ook al sterk op inzetten is de optimalisatie van technieken in gebouwen. Als je bijvoorbeeld een gebouw moet ontwikkelen zodat het energetisch in orde is, gebruiken we AI om te zorgen dat je enerzijds de juiste gebouwschil kan ontwikkelen zodat dat automatisch gegenereerd wordt. Daarbinnen wordt dan gekeken naar verwarmingsinstallaties, koelinstallaties en elektrische installaties om die optimaal te ontwikkelen zodat je naar een minimum energieverbruik gaat.”

Laaghangend fruit

  • “Vanaf nu mag je verwachten dat elk bedrijf daarin zijn eerste stappen begint te zetten. Op dat gebied is het een beetje zoals het internet. Elk bedrijf dat zijn proces optimaal wil hebben moet daarop inzetten. Als je daar niet op inzet ga je zakelijk niet mee zijn en dreig je te verdwijnen.”
  • “Iedereen die open is van geest en zich actief wil inzetten is hier klaar voor. We moeten bereid zijn om onze processen structureel te veranderen waar nodig. Als je een juiste combinatie van IT-expertise combineert met de juiste expertise van de bouw – liefst met overlap vanuit beide kanten – dan kan je optimaal communiceren en ga je snel stappen vooruit.”
  • “Het voordeel hier is dat er nog veel laaghangend fruit is. Er zijn veel processen die wij als mens moeilijk kunnen optimaliseren maar waar AI dat vrij snel kan doen.”

(mah)

Meer