Nel Jacobs-Peeters achter de toog van haar café Nova
Volledig scherm
PREMIUM
Nel Jacobs-Peeters achter de toog van haar café Nova © René Schotanus/Pix4Profs

Disco Nel (96) staat al 70 jaar achter de toog van Café Nova: “Hier zat ooit een hele avond een kalfje op de biljart”

“Als ik honderd word, rijden ze me door heel Baarle”, zegt Nel Jacobs-Peeters (96) uit Baarle-Hertog. Tot die tijd wil Disco Nel achter de toog van haar café Nova blijven staan. Nel baat het café al zeventig jaar uit. Smokkelaars met een ton boter of een kalfje met babykleren: de anekdotes die Nel er in die zeven decennia meemaakte, herinnert ze zich nog perfect.

  1. OPROEP. Moeten de vuurwerkwinkels echt verdwijnen uit het centrum of gaat de gemeente een stap te ver?

    OPROEP. Moeten de vuurwerk­win­kels echt verdwijnen uit het centrum of gaat de gemeente een stap te ver?

    Baarle-Hertog wordt al jaren het ‘mekka van de vuurwerkverkoop’ genoemd. Elk jaar, meestal vanaf oktober of november, neemt de drukte in het centrum heel hard toe. Dan komen - het overgrote deel Nederlandse - mensen vuurwerk inslaan bij een van de zes vuurwinkels in het centrum. De voorbije jaren durfde dat wel eens voor overlast zorgen. De gemeente voert al langer een (juridische) strijd tegen de winkels en lijkt nu de stok gevonden te hebben om hard toe te slaan: van drie van de zes winkels is de omgevingsvergunning niet vernieuwd. Die vergunning vervalt na 30 juni. Wat denkt u ? Is dat een goede zaak en moeten de winkels weg of kunnen ze toch blijven mits wat regels?
    Baarle-Hertog
  2. Wereldreiziger Marc (70) en metgezel maken motortrip van 20.000 kilometer naar Mongolië: “‘Bij die twee zit er een vijs los’, zag je de mensen denken”
    PREMIUM

    Wereldrei­zi­ger Marc (70) en metgezel maken motortrip van 20.000 kilometer naar Mongolië: “‘Bij die twee zit er een vijs los’, zag je de mensen denken”

    Hij reisde al meer dan de halve wereld rond, maar vorig jaar trok Marc Helsen (70) eropuit voor wat zijn laatste huzarenstukje moest worden: een tocht van 20.000 kilometer op de motor met ‘kompaan’ Frank Peeters. Het ultieme einddoel: het Altaj-gebergte in Mongolië. “Ik had al zo veel gedaan, maar was nog nooit écht vanaf mijn voordeur in Herentals vertrokken. In dit geval wel de voordeur van mijn stamkroeg De Zalm”, grijnst Marc Helsen. Zet u schrap voor een epische tocht langs oorlogsgebied, een kloof indrukwekkender dan de Grand Canyon en zuipende wijnboeren in Georgië.
    Baarle-Hertog