De blokken cocaïne (themabeeld) werden gevonden aan een vervallen kippenhok in Putte.© jdw, rr

Antwerpenaar (40) aangehouden in onderzoek naar poging tot gijzeling: 9 verdachten in de cel, mogelijke link met ontvoering in Putte

Een 40-jarige man uit Antwerpen is vrijdag aangehouden op verdenking van een poging tot gijzeling in Duffel. Hij wordt gelinkt aan een groep Nederlanders met een kalasjnikov en foltermateriaal die eerder al opgepakt werd. Alles lijkt te maken te hebben met een partij cocaïne die gevonden werd aan een kippenhok in Putte, een vondst die leidde tot de ontvoering van de zoon van de eigenaar van de verlaten kippenstal.

edb,sare

In augustus 2022 werd een grote hoeveelheid blokken cocaïne gevonden in Putte, het ging om ruim honderd blokken van een kilogram die verspreid lagen op een veld aan een verlaten kippenhok. Anderhalve maand later deed een 29-jarige man aangifte van een gewelddadige ontvoering en gijzeling. Hij vertelde aan de speurders dat hij op de Lierbaan plots aangevallen werd door drie mannen. De ouders van de man zijn eigenaars van de weide waar de cocaïne aangetroffen werd. Voor de gijzeling werden vorige maand zes mannen opgepakt, zij zitten sindsdien in de cel.

LEES OOK. Grote partij cocaïne gevonden in kippenstal: Puttenaar wordt tijdlang gegijzeld, ook gewapend commando onderschept

Het vermoeden bestaat dat een van de verdachten, Duffelaar D.R., in oktober 2022 zelf op zijn beurt aan een gewelddadige ontvoering is ontkomen. “Een patrouille van politiezone Bodukap merkte op 14 oktober 2022 aan het kerkhof in de Mijlstraat in Duffel een verdachte bestelwagen op”, vertelt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. “Zeven mannen tussen 20 en 44, uit Nederland en Antwerpen, werden toen gearresteerd. Vlak bij de camionette werd een sporttas met een kalasjnikov en bijhorende munitie aangetroffen. In de laadruimte van het voertuig werden meerdere voorwerpen aangetroffen die de politie deed vermoeden dat er een plan was om één of meer personen te gijzelen.” Het ging volgens onze informatie onder meer om materiaal om iemand te waterboarden, een martelmethode waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt te verdrinken.

Het parket meldt zondag dat in het dossier van de poging tot gijzeling in Duffel recent een nieuwe verdachte opgepakt is door de speurders van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen. De man, een 40-jarige Antwerpenaar, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en is aangehouden. In totaal zitten er nu negen verdachten van de poging tot gijzeling in Duffel in de cel, voor de feiten in Putte werden zes verdachten opgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen