© REUTERS

HERBELEEF. Lukas Dhont grijpt naast Oscar

Zondagnacht werden in Hollywood voor de 95ste keer de Academy Awards uitgereikt. De awardshow had dit jaar een Belgisch randje: ‘Close’ van Lukas Dhont werd genomineerd voor de Oscar voor beste internationale film, maar greep er net naast. ‘Everything Everywhere All at Once’ werd de grote winnaar. In totaal werden er 23 Oscars uitgereikt.

adb, jvh, lto
    adb

    Lukas Dhont grijpt naast Oscar, maar is toch trots: “Alles aan gedaan om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken”

    ‘Close’ van Lukas Dhont heeft zondagavond geen Oscar gewonnen, maar regisseur Dhont is naar eigen zeggen toch “supertrots” op zijn team. “We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen, maar we hebben er wel alles aan gedaan, alles gegeven om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken”, zei Dhont na afloop van de 95ste Academy Awards in Hollywood. Lees hier meer.
    adb

    Dit zijn alle Oscarwinnaars van 2023

    In Hollywood zijn zondagnacht de Academy Awards – beter bekend als Oscars – uitgereikt. Er waren 23 gouden beeldjes te winnen – wie mocht een van die prestigieuze filmprijzen mee naar huis nemen? Lees hier het overzicht. En de Oscar gaat naar...  Lees hier meer.
    adb

    Oscar voor beste internationale film gaat niet naar ‘Close’, maar naar Duits oorlogsdrama dat vier nominaties verzilvert

    De Oscar voor beste internationale film gaat niet naar de Belgische inzending ‘Close’ van Lukas Dhont, maar naar ‘All Quiet on the Western Front’ (‘Im Westen nichts neues’) van Edward Berger. Het team achter het Duitse oorlogsdrama van Netflix kreeg het beeldje zondagnacht in het Dolby Theatre in Hollywood, en verzilverde in totaal maar liefst vier nominaties. Lees hier meer.
    adb

    Grappen over Will Smith, tranen bij Travolta, en een ezel op het podium: dit was de Oscarshow

    In Los Angeles zijn zondagnacht de 95ste Academy Awards gehouden. Dit jaar geen incident met agressieve wereldsterren, maar wel een erg traditionele prijsuitreiking waar vooral de speeches van de speeches van de acteurs in bijrollen en de muzikale intermezzo’s indruk maakten. De Belgische inzending ‘Close’ van Lukas Dhont greep jammer genoeg naast de Oscar voor beste internationale film.  Lees hier meer.
    adb

    Dit was de rode loper van de Oscars 2023: niet rood, wel glamoureus

    De traditionele rode loper was voor het eerst sinds 1961 niet rood maar “champagnekleurig” aan de ingang van het Dolby Theater in Hollywood, maar aan de vertrouwde glitter en glamour ontbrak het niet. Honderden van de grootste filmsterren maakten er zondagavond hun entree voor de uitreiking van de 95ste Academy Awards. Bekijk hier de opvallendste outfits.
    adb

    Na een 3,5 uur durende show zijn alle Oscars uitgereikt

    Presentator Jimmy Kimmel sluit de show af. "We hebben het gedaan! Goed werk, crisisteam!" Hij verontschuldigt zich aan Matt Damon en omdat de show een beetje lang duurde. "Good Morning America is al begonnen." Bij het verlaten van het podium stapt hij naar een bord met het aantal Oscaruitzendingen zonder incidenten, en draait het naar "1".
    adb

    Beste film: Everything Everywhere All at Once

    'Everything Everywhere All at Once' heeft zeven van zijn elf nominaties kunnen verzilveren, waaronder de hoofdprijs: beste film. De cast en crew reageren extatisch. De producer draagt de prijs op aan zijn vader, "die zoals zoveel migrantenouders jong gestorven is". "Daniels, ik weet niet wat ik moet zeggen: ik hou van jullie. Jullie hebben net beste film gewonnen!"
    adb

    Beste actrice in een hoofdrol: Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)

    Michelle Yeoh geeft een emotionele bedankingstoespraak: "Voor alle kleine jongens en meisjes die kijken vanavond en eruit zien zoals ik: dit is een baken van hoop, dit toont dat dromen waarheid worden. En dames: laat niemand je zeggen dat je voorbij je hoogtepunt bent. Geef nooit op!" Ze draagt de Oscar op aan haar moeder en alle moeders, de ware "superhelden", zonder wie we hier niet zouden zijn. "Ze is 84. Ik breng dit naar huis naar haar, die aan het kijken is in Maleisië."  "Bedankt aan de Academy, dit schrijft geschiedenis!"
    Yeoh wint als eerste Aziatische vrouw ooit de Oscar voor beste actrice.
    adb

    Beste acteur in een hoofdrol: Brendan Fraser (The Whale)

     Fraser is overmand door emoties. "Dit is dus hoe een multiversum eruit ziet." Hij bedankt de filmmakers van The Whale voor de "creatieve reddingsboei". "Het was als een duikexpeditie naar de bodem van de oceaan, en de zuurstof wordt bewaakt door de mensen aan de oppervlakte", onder wie zijn familie, zegt Fraser.
    adb

    Beste regie: Everything Everywhere All at Once

    De Daniels krijgen een tweede Oscar, voor beste regie, naast hun eerdere prijs voor beste originele scenario. Hun film 'Everything Everywhere All at Once' heeft in totaal nu al vijf van de elf nominaties verzilverd. Daniel Scheinert bedankt onder meer zijn ouders, die hem toelieten als jongen verontrustende horrorfilms te maken en zich kleden in drag, "wat voor niemand een bedreiging is". Daniel Kwan dankt ook zijn ouders en verwijst naar zijn migratieachtergrond.
    "Er was een tijd dat twee mannen niet het hoederecht over een Oscar mochten delen", zegt Kimmel, die ook grapt dat Congreslid/fantast George Santos een Oscar won.
    adb

    Beste filmmontage: Everything Everywhere All at Once

    Alweer een Oscar voor 'Everything Everywhere All at Once', nu voor beste filmmontage.
    "Iedereen die ooit een sms van zijn vader heeft gekregen, weet hoe belangrijk editing is", zegt presentator Jimmy Kimmel. "Monteurs kunnen 44.000 uren van gewelddadig beeldmateriaal van een opstand veranderen in een kalme toeristische rondleiding van het Capitool."
         
    adb

    In memoriam

    John Travolta leidt de in memoriam in, een eerbetoon aan de filmsterren die we verloren zijn. Zijn stem breekt als hij zegt dat we altijd "hopelessly devoted" zullen zijn aan die dierbare vrienden. Travolta verloor zijn tegenspeelster uit 'Grease', Olivia Newton-John. Het overzicht met de namen en foto's wordt begeleid door Lenny Kravitz achter de piano.
    adb

    Beste originele lied: RRR

    'Naatu Natuu' uit 'RRR' wint de Oscar voor beste originele muzieknummer. "Ik groeide op luisterend naar The Carpenters, en hier ben ik nu op de Oscars." Waarna de rest van de bedankingsspeech wordt gezongen als een herschreven nummer van The Carpenters, dit keer over dromen en dank.
    adb

    Beste geluid: Top Gun: Maverick

    'Top Gun: Maverick' sleept een Oscar in de wacht, voor beste geluid. "Bedankt aan iedereen die deze film zag en hoorde. Samen, in cinema's." Tom Cruise, de ster en producer van 'Top Gun: Maverick' is er niet bij: hij is een nieuwe 'Mission Impossible' aan het filmen.
    adb

    Beste bewerkte scenario: Women Talking

    In 'Women Talking' wordt niet alleen gepraat, maar ook geluisterd, zegt auteur Sarah Polley. "Jouw verhaal zal anders zijn dan dat van ons": dat is de laatste lijn van haar winnende film 'Women Talking', maar ook haar boodschap aan haar kinderen.
         
    adb

    Beste originele scenario: Everything Everywhere All at Once

    "De Daniels" worden bekroond met een Oscar voor hun film 'Everything Everywhere All at Once', die elf keer genomineerd is.
    adb

    Volgende prijzen zijn voor "eenzame nerds"

    Kimmel heeft zijn zwarte kostuumjas vervangen door een wit. "Dat representeert het moment in de show waarop ik guacamole op mijn zwart jasje morste." Hij stelt de volgende categorieën voor, voor de "eenzame nerds achter hun computer", de schrijvers. "Een Oscaroverwinning zal er zo goed uitzien op hun Tinder-profiel."
    adb

    Zwangere Rihanna schittert op podium

    Rihanna brengt in een glamoureuze jurk haar genomineerde nummer 'Lift Me Up' uit 'Black Panther: Wakanda Forever'. Presentator Jimmy Kimmel had vooraf gezegd dat Rihanna zoals bij de Superbowl tijdens "halftime" zou optreden, "dus na 4,5 uur". Het is 2,5 geworden.
    adb

    Kimmel vraagt aan Malala Yousafzai of Harry Styles echt spuwde

    Jimmy Kimmel stelt 'ingestuurde vragen' aan de beroemdheden in het publiek. Aan Pakistaans Nobelprijswinnares voor de Vrede Malala Yousafzai vroeg hij: Denk jij dat Harry Styles op Chris Pine spuwde? "Ik praat alleen over vrede", aldus Malala.
    Colin Farrell moest uitleggen wat hij eigenlijk zei in 'The Banshees of Inisherin'. Hij verwees de vraagsteller door naar Youtube: "Bekijk eens de SNL-aflevering van gisteravond daarover."
    Kimmel, die al jaren een running joke over een vete met Matt Damon speelt, vroeg aan Jessica Chastain: Was het moeilijk om te filmen met Matt Damon omdat hij niet kan lezen en naar hondenmedicijn ruikt? "Ik had niet veel scènes met hem, dus het was oké", aldus Chastain, waarna ze haar mondmasker weer opzette.
    adb

    Beste visuele effecten: Avatar, the Way of Water

    'Avatar: the Way of Water' mag een Oscar achter zijn naam schrijven, voor beste visuele effecten. De bedankingstoespraak werd net op het moment dat de winnaars hun familie wilden bedanken afgesloten door de muziek die aangeeft dat het te lang duurt.
    De award is gepresenteerd door Elizabeth Banks, die verschijnt met een hese en overslaande stem en naast een grote beer. "Ik regiseerde onlangs 'Cocaine Bear': de cocaïne, niet echt, visuele effecten!" En: "Zonder visuele effecten zou het iemand zijn in een berenpak die cocaïne gebruikt heeft." Ze wees de druk gesticulerende beer terecht: "Probeer je nu al te scoren? Je moet wachten op de afterparty, zoals iedereen."
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer