Direct naar artikelinhoud
NieuwsOscars

‘Close’ grijpt naast Oscar voor Beste Buitenlandse Film, ‘All Quiet on the Western Front’ wint

'All Quiet on the Western Front.'Beeld AP

Het mocht niet zijn voor Lukas Dhont: Close haalde het in de categorie Beste Buitenlandse Film niet van de Duitse topfavoriet All Quiet on the Western Front. Het is de achtste keer dat ons land naast de Oscar grijpt.

Video wordt geladen...

And the Oscar goes to… Edward Berger, ‘All Quiet on the Western Front’! De hoop bleef er tot het laatste moment, maar toen Salma Hayek-Pinault en Antonio Banderas de enveloppe openden, volgde de ontgoocheling voor iedereen die Close een warm hart toedraagt. Ook in 2023 gaat de Oscar voor Beste Buitenlandse Film niet naar ons land. De Belgische inzending Close, van regisseur Lukas Dhont, moest de duimen leggen voor de Duitse Netflixfilm All Quiet on the Western Front. Die Eerste Wereldoorlog-film was in de laatste rechte lijn naar de uitreiking van de Oscars uitgegroeid tot topfavoriet.

Antonio Banderas (rechts) overhandigt de Oscar aan de Duitse regisseur Edward Berger.Beeld Chris Pizzello/Invision/AP

De film van Edward Berger wordt er voor Belgische cinefielen eentje met dezelfde connotatie als het Iraanse A Separation of het Italiaanse La grande bellezza, de films die het in 2012 en 2014 haalden van respectievelijk Rundskop en The Broken Circle Breakdown, de recentste Belgische films die een Oscarnominatie wisten te bemachtigen. Van de acht Belgische genomineerden wist er nog nooit eentje die nominatie ook te verzilveren.

“Er wordt hier gezegd dat Netflix 25 miljoen dollar aan de campagne spendeert…”, vertelde Dhont afgelopen weekend nog in deze krant. “Het voelt alsof we letterlijk overrompeld worden door 1500 Duitse soldaten.” Die slagkracht bleek uiteindelijk te groot voor Close om voldoende leden van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, die hun stem uitbrengen voor de Oscars, te overtuigen. Ook het Argentijnse Argentina, 1985, het Ierse The Quiet Girl en het Poolse EO moesten hun meerdere erkennen in de Duitse inzending.

Dhont: ‘Alles aan gedaan om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken’

“We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen, maar we hebben er wel alles aan gedaan, alles gegeven om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken.” Dat zegt regisseur Lukas Dhont in Hollywood. 

“We zijn supertrots op dit team”, aldus Dhont nog, geflankeerd door producent Michiel Dhont, actrice Emilie Dequenne en de jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav Dewaele. “Het was een geweldige avond. We zijn heel blij om hier te zijn”, zegt ook Dambrine. “Het was magie”, vult Dequenne aan. “We hebben er keihard van genoten en dit geeft ons een reden om dit nog eens te doen en hem dan wel te winnen”, besluit de 31-jarige filmmaker uit Gent.

Lees ook

‘Dit is de Amerikaanse droom’: zeven Oscars voor Aziatisch-Amerikaanse ‘Everything Everywhere All at Once’

Na bijna een eeuw waagt een Duitser zich aan de verfilming van het grootste anti-oorlogsboek van zijn land

‘Close’: overmand door de kracht van kwetsbaarheid ★★★★★

‘Everything Everywhere All at Once’: om duimen en hotdogvingers bij af te likken ★★★★☆

Regisseur Lukas Dhont poseert bij de Oscaruitreiking op de champagnekleurige loper.Beeld REUTERS