Oscar voor beste internationale film gaat niet naar ‘Close’: “Hebben alles gegeven en zijn supertrots op dit team”

De Oscar voor beste internationale film gaat niet naar de Belgische inzending ‘Close’ van Lukas Dhont, maar naar ‘All Quiet on the Western Front’ (‘Im Westen nichts neues’) van Edward Berger. Het team achter het Duitse oorlogsdrama van Netflix kreeg het beeldje zondagnacht in het Dolby Theatre in Hollywood, en verzilverde in totaal maar liefst vier nominaties. “We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen, maar we hebben er wel alles aan gedaan, alles gegeven om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken”, vertelt Dhont.

jvh, sodb
Bron: BELGA

Lukas Dhont op de rode loper voor de ceremonie.© REUTERS

‘All Quiet on the Western Front’ was genomineerd in negen categorieën, onder meer ook voor beste film, en voor beste aangepast scenario. Geen enkele film die ook genomineerd was voor de Oscar voor beste film, zag de Oscar voor beste internationale film al aan zijn neus voorbijgaan: een wetmatigheid die ook dit jaar geldt, zo bleek.

Eerder op de avond werd James Friend, de cinematograaf van ‘All Quiet on the Western Front’, al bekroond met de Oscar voor beste cinematografie. En even later volgden ook bekroningen voor het productiedesign en de soundtrack. De film verzilverde zo vier van zijn negen nominaties.

LEES OOK. Grappen over Will Smith, tranen bij Travolta, en een ezel op het podium: dit was de Oscarshow

“Keihard genoten”

“We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen, maar we hebben er wel alles aan gedaan, alles gegeven om ‘Close’ zo ver mogelijk te laten geraken. We zijn supertrots op dit team”, zegt regisseur Lukas Dhont na afloop van de 95e Academy Awards. “We hebben er keihard van genoten en dit geeft ons een reden om dit nog eens te doen en hem dan wel te winnen.”

Ook jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav Dewaele blikken terug op een “topavond”. “Ik ben blij dat ik naar de Oscars geweest ben. De ervaring was geweldig en ik heb zo veel acteurs gezien, Rihanna zelfs”, vertelt Eden tijdens een interview met VRT NWS.

“Ik denk dat iedereen wel wist dat de topfavoriet ging winnen, maar we zijn voor iets naar hier gekomen. We stonden wel in de top vijf”, vult Gustav aan. “Om op zo’n jonge leeftijd hier te staan, is ongelooflijk. En ik heb een foto met Steven Spielberg kunnen nemen, dus mijn avond kan al niet meer stuk.”

Eden Dambrine en Lukas Dhont.© EPA-EFE

Geen Oscar voor ‘Close’

Het was de achtste keer dat een Belgische film genomineerd was voor de Oscar voor beste internationale film. Dat gebeurde voor het laatst in 2014 met ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen, dat de duimen moest leggen voor ‘La Grande Bellezza’ van Paolo Sorrentino. Dhont had de eerste Belgische regisseur kunnen worden die een Oscar wint voor een langspeelfilm.

Naast ‘Close’ en  ‘All Quiet on the Western Front’ waren ook het Poolse ‘EO’ van Jerzy Skolimowski, een roadmovie met een ezel in de hoofdrol, de Ierse coming of age-film ‘A Quiet Girl’ van Colm Bairéad, en het Argentijnse rechtbankdrama ‘Argentina, 1985’ van Santiago Mitre genomineerd.

LEES OOK. Dit zijn alle Oscarwinnaars van 2023

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER