© VRT

‘Dertigers’-actrice Emma Moortgat stamt af van bekende bierbrouwers: “Ik ben het artistieke buitenbeentje van de familie”

Haar naam verraadt haar afkomst, maar je zult Emma Moortgat (28) zelden zelf horen beginnen over haar afstamming van de bekende bierbrouwersfamilie. Vanaf maandag is ze ook een dertiger. Niet qua leeftijd, maar ze debuteert dan als Laura in de tv-serie Dertigers. “Met mijn diploma’s had ik in het familiebedrijf Duvel-Moortgat kunnen beginnen, maar in Parijs ontdekte ik dat mijn roeping elders ligt”, vertelt ze.

Tom Vets

Emma versierde eerder al kleine rollen in de films Dealer en De Familie Claus II. Weldra duikt ze op in de fictiereeks Knokke Off en de oorlogsfilm The last front. Maar eerst stapt ze op de voorgrond als Laura in Dertigers. “Een vrouw die haar leven heeft uitgestippeld. Een partner, een kind, een huis … en liefst zo snel mogelijk”, aldus Emma. “Ze is uitgesproken, maar bedoelt het goed.” Er zit eigenlijk best wat van het personage Laura in de actrice Emma: “Ik ben even vastberaden in het leven, maar inhoudelijk leg ik andere prioriteiten. Een gezin, dat is nog niet aan de orde. Op dit moment is het een verre toekomstdroom en laat ik de dingen op me afkomen.”

De personages Laura en Jonas in Dertigers.© © VRT

Als actrice is Emma een laatbloeier, en dat is niet toevallig. Ze behaalde eerst in het Frans een bachelor in management aan de ICHEC Brussels Management School. “Ik volgde toen ook avondlessen drama in Brussel. Daarna behaalde ik een Global Master in Management aan de London School of Economics. Gezien mijn familiale achtergrond (haar voorouders stampten het bierimperium Duvel-Moortgat uit de grond, red.) was het de meest logische keuze dat ik handelswetenschappen ging studeren”, zegt ze. “Dat zijn algemene studies waarmee je in het professionele leven alle kanten op kunt. Die diploma’s heb ik alvast op zak.” Maar in die periode was de passie voor acteren al aan het borrelen ...

Familiebedrijf

Toch lag het voor de hand dat Emma een rol zou gaan spelen in het familiebedrijf. “Al heb ik nooit druk gevoeld dat ik, als lid van de vijfde generatie, ooit mijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Ik heb ook twee broers en negen andere familieleden die deel uitmaken van deze generatie. Er zijn dus nog genoeg kansen om de opvolging te verzekeren. Toen de drang om te gaan acteren te groot werd, zei ik mijn ouders dat ik wilde kiezen voor mijn droom. Ik wou vermijden dat ik later aan mezelf zou moeten toegeven dat ik spijt had van bepaalde keuzes.”

De verhalen van Dertigers spelen zich voortaan af in de groene rand rond Brussel.© VRT

“Mijn ouders zien nu dat ik stappen zet als actrice en zijn benieuwd. Thuis wordt veel over het bedrijf gesproken. Voortaan ben ik dus het artistieke buitenbeentje van de familie.” Praten over haar familie… Emma geeft toe dat ze er zelden zelf over begint. “Ik vind het niet vervelend dat je ernaar vraagt. Maar ik wil zélf carrière maken, zonder steevast gereduceerd te worden tot dochter van.”

“Anderzijds kun je er niet omheen dat die directe link er is”, zegt ze. “Ik kan mijn afkomst niet ontkennen. Ik ben er ook trots op. Ik bewonder mijn vader voor wat hij doet binnen de brouwerij en Duvel is uiteraard een fantastisch product.” (lacht)

Brouwerij Duvel Moortgat in Breendonk.© BELGA

Los Angeles en Parijs

Terugkijkend op haar jeugd beseft Emma dat ze al vroeg haar gevoelens wou uiten. “Ik ben een extravert en enthousiast persoon en stond graag voor de klas, al was ik geen tafelspringer.”

Hoewel je ook in België een acteeropleiding kunt volgen, trok Emma eerst naar Los Angeles en later naar Parijs. “In het buitenland kon ik helemaal opgaan in mijn eigen bubbel om uit te zoeken wat ik wou in het leven. Die drie jaar in Frankrijk hebben me gevormd. We spreken thuis vaak Frans, waardoor de taalbarrière al wegviel. Ik kan het iedereen aanraden om eens in een andere cultuur te stappen. En ik besef uiteraard het privilege dat ik had om in het buitenland te kunnen studeren.”

Het is de eerste keer dat Emma een hoofdrol heeft in een tv-serie.© VRT

Soms waren er momenten dat Emma dacht voorgoed in Parijs te blijven en daar een carrière uit te bouwen. “Ik deed er mee aan castings, maar soms was het al lastig om uitgenodigd te worden. Ik merkte dat men er vaak dezelfde gezichten kiest. Om het ver te schoppen moet je ook een agent hebben. Ik heb het gevoel dat men in Vlaanderen meer kansen geeft aan nieuwe gezichten om zich te ontwikkelen. Ook voor hoofdrollen.”

Opkomen voor zichzelf was iets dat Emma in Parijs onvermijdelijk moest doen. “Ik heb er geleerd mezelf te verkopen. Een hele uitdaging, want van thuis uit houden we ons liever low profile. Vlamingen zijn sowieso meer bescheiden dan Fransen.”

De cast van Dertigers.© VRT

Eerst is er dus Dertigers. “Het ligt in de handen van het publiek. Ik kan niet inschatten wat de impact gaat zijn”, vertelt Emma. “Het moet intussen al geleden zijn van december 2021 dat ik de rol in de wacht wist te slepen. Ik sprong een gat in de lucht. Want ik vond de tijd rijp dat er een project zou komen waar ik mijn tanden in kon zetten. Ik had tijdens de casting enkele acteurs en de regisseur ontmoet en dat beviel me zo dat ik die rol echt niet meer wou lossen. Het schept ook een band dat we allemaal leeftijdsgenoten zijn, ook al zijn we heel verschillend en hebben we een andere achtergrond. Net dat maakt het zo interessant.”

Dertigers, van maandag tot donderdag rond 21.30u op Eén, integraal op VRT MAX.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER