Regisseur Lukas Dhont en hoofdrolspelers "Close" reageren op verlies op Oscars: "We hebben alles gegeven"

"We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen", reageert regisseur Lukas Dhont vanuit Los Angeles na afloop van de 95e editie van de Oscars. Zijn film "Close" haalde het niet van de Duitse favoriet "All quiet on the Western Front", die met vier Oscars naar huis gaat. "Dit geeft ons een reden om dit nog eens te doen en de Oscar dan wel te winnen." Hoofdrolspelers Eden Dambrine (16) en Gustav De Waele (14) spreken van een "geweldige ervaring" en hebben de smaak naar meer te pakken. 

Jammer, maar helaas: de Oscar voor Beste Internationale Film ging tijdens de 95e editie van de Oscars niet naar "Close" van de Gentse regisseur Lukas Dhont, maar naar de Duitse oorlogsfilm "All quiet on the Western Front" van Edward Berger. Dat was te verwachten, want de film was met negen nominaties de grote concurrent van de Belgische inzending en won uiteindelijk vier Oscars.

"We hebben de Oscar jammer genoeg niet gewonnen", reageert Dhont vanuit Los Angeles, omringd door broer en producent Michiel Dhont, actrice Emilie Dequenne en de jonge acteurs Eden Dambrine en Gustav Dewaele. "Maar we hebben er wel alles aan gedaan om "Close" zo ver mogelijk te laten komen. We hebben alles gegeven."

BEKIJK - "We hebben er keihard van genoten":

Videospeler inladen...

"We zijn supertrots op dit team", zegt Dhont nog. "Het was een geweldige avond. We zijn heel blij om hier te zijn", zegt Dambrine. "Het was magie", vult Dequenne aan. "We hebben er keihard van genoten en dit geeft ons een reden om dit nog eens te doen en hem dan wel te winnen", besluit de 31-jarige filmmaker. "We gaan ervoor."

Het was de achtste keer dat een Belgische film genomineerd was voor de Oscar voor beste internationale film. Dat gebeurde voor het laatst in 2014 met "The broken circle breakdown' van Felix Van Groeningen, die de duimen moest leggen voor "La grande bellezza" van Paolo Sorrentino. Dhont had de eerste Belgische regisseur kunnen worden die een Oscar wint voor een langspeelfilm.

Hoofdrolspelers Eden Dambrine en Gustav De Waele : "Geweldige ervaring"

"Ik ben heel blij - niet omdat we verloren hebben -, maar omdat ik naar de Oscars ben geweest", zegt Eden Dambrine, een van de jonge hoofdrolspelers uit Close. "Ik heb Lady Gaga en Rihanna gezien, en ik heb zelfs een foto met Austin Butler die vertelde dat "Close" zijn favoriet was en dat hij geweend heeft bij de film. 

BEKIJK - "The experience of being at the Oscars, was geweldig":

Videospeler inladen...

Hetzelfde gevoel overheerst bij co-hoofdrolspeler Gustav De Waele: "We hadden allemaal wel verwacht dat "All quiet on the Western Front" zou winnen, maar er was nog hoop. Maar voor ons, om daar op zo'n jonge leeftijd te kunnen zijn, is gewoon geweldig. Ik heb met Steven Spielberg gesproken: dat is een droom die uitkomt, dus mijn avond kan niet meer stuk."

De tieners hebben de smaak van Hollywood alvast te pakken. "We gaan nooit meer naar school", grappen ze. "Nu ik de Oscars heb meegemaakt, wil ik wel beroepsacteur worden, ik ga ervoor", blikt De Waele al even vooruit. "Beroemd zijn, boeit me niet", klinkt het bij Dambrine. "Maar ik wil wel een message overbrengen, zoals we met "Close" gedaan hebben."

Meest gelezen