Biomassacentrale Langerlo legt de boeken neer

© Sven Dillen

Volgende week legt Langerlo NV, de uitbater van de biomassacentrale in Langerlo bij Genk, de boeken neer. Een 100-tal banen komt daarmee op tocht te staan. Dat heeft Marc Rommens, de Belgische plant manager van Langerlo NV, vrijdagavond gezegd in een interview met de redactie van Kanaal Z.

Vrijdagnamiddag heeft de directie van Langerlo NV beslist om in de loop van volgende week de boeken neer te leggen, zo zegt Rommens tijdens het interview. Concreet betekent dat einde verhaal voor Langerlo NV, de centrale van Langerlo en voor de 100 medewerkers.

In ruil voor subsidies had de Estse investeerder Graanul Invest afgesproken om tegen augustus 2018 de oude steenkoolcentrale van Langerlo om te bouwen tot een centrale die houtkorrels verbrandt. Nadat er technische mankementen opdoken, vroeg de investeerder om uitstel, maar het Vlaamse energieagentschap weigert dat nu. De centrale was intussen erg omstreden en zou 2,2 miljard euro aan subsidies opslorpen.

“De schuld van Bart Tommelein”

De plant manager legt de schuld bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld). “Vijf jaar terug was er ondersteuning voor dit soort projecten”, aldus Rommens. “De wetgeving is op zeker moment veranderd. En nu vijf jaar later merken we toch op dat minister Tommelein bij elke mogelijkheid het project in een negatief daglicht heeft gesteld, waardoor we ook alle politieke steun zijn verloren.”

Tommelein reageert op aantijgingen

Tommelein laat aan Kanaal Z weten dat Langerlo NV de schuld niet op de overheid moet steken. “Als ze zelf niet op tijd klaar geraken, dan moet men daar de overheid niet voor verantwoordelijk stellen”, aldus de minister. “Maar ik steek niet onder stoelen of banken dat ik een koele minnaar ben van een grote biomassacentrale. Hout gaan halen in het buitenland om dat naar hier te verschepen en dan hier te verbranden. Ik vind dat als minister van Energie niet de juiste oplossing.”

Nu de biomassacentrale in Langerlo mislukt, komt er voor minstens 2,2 miljard euro aan groenestroomcertificaten vrij. De Open Vld-minister verwijst daarbij naar een rapport van onderzoeksinstelling Energyville. “Zon en wind zal 1 miljard ondersteuning vragen”, aldus Tommelein. “Dat betekent dat we dus zeker een halvering hebben van de investeringen die we zouden moeten doen, volgens die studie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen