Archiefbeeld ter illustratie.
usage worldwide

17 migranten en vluchtelingen gered, nog 30 vermist na schipbreuk voor de kust van Libië

Voor de kust van Libië heeft een boot met 47 vluchtelingen en migranten aan boord schipbreuk geleden. 17 mensen konden gered worden, maar 30 anderen zijn nog altijd vermist en wellicht dus verdronken. Volgens de ngo Alarm Phone werd het coördinatiecentrum van de Italiaanse kustwacht al 24 uur op voorhand op de hoogte gebracht, maar omdat de boot zich in Libisch water bevond, kwam de kustwacht zelf niet in actie.

De rubberboot was op weg van Libië naar Italië. Aan boord waren 47 migranten en vluchtelingen. 17 mensen konden gered worden door een vrachtschip dat in de buurt was, maar 30 anderen zijn nog altijd vermist en wellicht verdronken.

Volgens de ngo Alarm Phone was het coördinatiecentrum van de Italiaanse kustwacht in Rome al 24 uur voor de ramp op de hoogte gebracht van de penibele situatie van de rubberboot, maar de Italiaanse kustwacht kwam zelf niet in actie.

Volgens correspondent Angelo van Schaik heeft dat vermoedelijk te maken met het feit dat de boot zich op dat moment in Libisch water bevond. "Ze hebben wel een vrachtschip dat in de buurt was op de hoogte gebracht om poolshoogte te gaan nemen en ze hebben de Libische kustwacht ingelicht", legt Van Schaik uit in "De ochtend". "Maar die laatsten zijn dus nooit naar die plek toe gevaren om te kijken wat er aan de hand was."

De rubberboot sloeg naar verluidt om bij het overladen van de inzittenden naar dat vrachtschip. 

Verontwaardigd

De ngo Alarm Phone is verontwaardigd door het gebrek aan actie van de Italiaanse kustwacht. "We zijn geschokt. Op 11 maart, vanaf 2.28 uur, werden de (Italiaanse) autoriteiten op de hoogte gebracht van de urgente en de gevaarlijke situatie", schreef de ngo op Twitter. "De Italiaanse autoriteiten hebben de redding opzettelijk uitgesteld, waardoor deze mensen om het leven kwamen", klinkt het.

Eerder schreef de ngo dat ze het contact met de 47 opvarenden hadden verloren en ze erg bezorgd waren. De Libische kustwacht zou aan de ngo gezegd hebben dat de Italiaanse autoriteiten de redding zouden coördineren.

De Italiaanse kustwacht kreeg de voorbije weken al meermaals kritiek dat ze te laat reageert, ook bij de ramp voor de kust van Calabrië. Maar de kustwacht heeft aan de andere kant het afgelopen weekend ook meer dan 1.000 mensen gered.

Dodental schipbreuk voor kust Calabrië loopt op

Intussen loopt het dodental van de schipbreuk voor de kust van Calabrië, twee weken geleden, nog steeds op. Nog eens drie lichamen werden dit weekend geborgen, in totaal zijn er nu 79 doden geteld, onder wie veel kinderen. In de gemeente Cutro zijn dit weekend ongeveer 5.000 mensen op straat gekomen uit solidariteit met de slachtoffers van deze bootramp.

Intussen blijven zeer veel mensen zich aan de levensgevaarlijke overtocht via de Middellandse Zee wagen. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij de voorbije 2 maanden al zeker 300 mensen om het leven gekomen. 

De afgelopen vier dagen kwamen zo'n 4.000 vluchtelingen en migranten aan land in Italië, een record. In de eerste twee maanden van dit jaar waren dat er al 17.000, twee keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. In het recordjaar 2016 kwamen 181.000 migranten en vluchtelingen aan land in Italië.

Meest gelezen