Sarah Kovic van okret.© Victoriano Moreno

De toekomst van kledingverkoop, uitgetest in Antwerpse pop-up: “Er komt een tijd waarin je statiegeld moet betalen als je een kledingstuk niet terugbrengt”

Op Circuit aan het Nieuw Zuid opent zaterdag Future of Fashion, een pop-up die het ruime publiek laat kennismaken met de mogelijkheden van circulaire mode. In een ruimte van 200 m² shop je tweedehandsstukken en leer je hoe een afgedankt kledingstuk terug waarde kan krijgen in het circuit. De initiatiefnemer is ‘okret ’, een Antwerpse startup die bedrijven onder meer helpt met hun ‘recommerce’.

Ellen Bogaert

Vandaag de dag produceert een merk een kledingstuk, verkoopt het vervolgens aan de consument om het dan volledig los te laten. Eens het kledingstuk niet meer gedragen wordt, ligt de verantwoordelijkheid bij de consument. Die geeft het weg, verkoopt het op een tweedehandsplatform of dropt het in de kledingcontainer.

Dat proces wil okret volledig herdenken. Oprichtster Sara Kovic (30) verdiende haar strepen in de modesector en was onder meer duurzaamheidsmanager bij het vroegere Vlaamse modebedrijf FNG. Okret startte ze een jaar geleden op. “Wij helpen modemerken met hun recommerce; het opnieuw verkopen van afgedankte kleding via hun eigen verkoopkanalen”, vertelt ze. “Daar komen operationele en logistieke uitdagingen bij kijken. De inzameling van de stukken bijvoorbeeld vergt organisatie. Wij leveren daar de oplossingen, bijvoorbeeld met software. Of door bedrijven te leiden naar partners die de stukken kunnen herstellen of upcyclen.”

Wetgeving

Recommerce biedt heel wat voordelen voor modebedrijf én klant. Klanten kunnen vaak hun favoriete merken aan een lagere prijs shoppen en zijn zeker dat het stuk authentiek is. Merken, op hun beurt vergaren dankzij de inzameling waardevolle nieuwe inzichten over de gebruiksfase van hun producten. Op die manier leggen ze de basis voor verbeteringen.

“Tweedehands zit in de lift maar vandaag speelt de modeconsument vooral zelf winkeltje om nog iets te kunnen krijgen voor zijn of haar tweedehandsstuk”, aldus Sara. “De Europese Commissie heeft nu de wet rond Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) voorgesteld, die modeproducenten zal verplichten om alle producten die ze op de markt brengen ook terug te nemen. We evolueren naar een tijdperk waarin we simpelweg statiegeld zullen moeten betalen op een kledingstuk, zodat we dit sowieso terug moeten brengen.”

© Victoriano Moreno

Lezingen en expo’s

Maar zover zijn we nog niet en om dat draagvlak te creëren en de consument te laten kennismaken met de toekomst van circulaire mode lanceert okret dus een eerste pop-up: Future of Fashion. “Bedoeling is om dit regelmatig te doen, om de twee à drie maanden. De klanten van Okret zijn bedrijven, maar met deze pop-up behouden we onze voeling met het ruime publiek. Naast tweedehandskleding shoppen zal je hier ook kunnen deelnemen aan lezingen. Aan de hand van mini-expo’s en ateliers geven we inzichten in het productieproces van een kledingstuk.”

In Future of Fashion ontdek je een selectie tweedehandsmode van Belgische merken zoals CKS, Terre Bleue en Gigue. Daarnaast spot je er stukken die herwerkt zijn door designers als Andrea Bos en Catharina Bossaert. “Zo maakte Andrea Bos nieuwe mantels uit een reeks broeken met een fabricagefout, afkomstig van het Belgische merk Zilton.”

Zien we in dit verhaal concurrentie voor tweedehandsplatformen zoals Vinted en de Kringwinkel? “Op het eerste gezicht misschien wel, maar er is voldoende afval voor iedereen. Met andere woorden: er is genoeg tweedehandskleding in de omloop om verschillende verkoopplatformen mee te voeden en zo de afvalberg te verkleinen. Bovendien is De Kringwinkel voor okret juist de eerste logische partner om de logistieke uitdagingen aan te pakken”, zegt Sara. “We zien deze pop-up ook als een eerste pilootproject om alle samenwerkingen met strategische partners te evalueren.”

Informatie: circuit Future of Fashion Hub, Jef Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen. Open van 11 tot 26 maart, telkens van dinsdag tot zondag, van 12 tot 18 uur, op 17 en 19 maart vinden er boeiende lezingen plaats . www.okret.be

© Victoriano Moreno

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners