Radio 2

Servies gemaakt van koeienvlaai en keukenblad van eierschalen: Kamp C in Westerlo stelt biohuis voor

Kamp C in Westerlo stelt een unieke demonstratiewoning voor met meer dan 100 bouwtoepassingen die gebruik maken van duurzame biologische bouwmaterialen. Je kan er onder andere zien hoe je een dak kan isoleren met schapenwol.

In Westerlo stelt Kamp C een demonstratiewoning voor in de vorm van een huis op ware grootte. "The Exploded View Beyond Building" toont meer dan 100 biogebaseerde bouwtoepassingen. Je kan onder andere een servies gemaakt van koeienvlaai zien en er wordt ook getoond hoe je een dak kan isoleren met schapenwol. Het Provinciaal Centrum voor Duurzaam Bouwen en Wonen wil alle spelers in de bouwwereld laten kennismaken met duurzamere biologische bouwmaterialen, die ook grotendeels gerecycleerd kunnen worden.

Het paviljoen van "The Exploded View Beyond Building" werd bedacht en ontworpen door BiobasedCreations. Op dit moment is het huis in volle opbouw. "De hele woning is gemaakt van hout. Zeker voor constructie is dat een heel duurzame en fijne manier van bouwen", vertelt Pascal Leboucq van BiobasedCreations.

Radio 2

Het biohuis neemt bezoekers mee in verschillende thema´s door de kringloop van biogebaseerd bouwen. Kamp C wil met dit biohuis toepassingen laten zien die vandaag en in de toekomst op de markt zullen zijn. In het huis zit onder andere wandbekleding die gemaakt is van schimmels, algen of oude jutten koffiezakken.  Elk materiaal in het huis is voorzien van een QR-code waarmee bezoekers dieper kunnen ingaan op het productieproces en de eigenschappen van de producten. "We tonen bijvoorbeeld ook een keukenblad op basis van eierschalen en veenbespitten. Dit is een première die speciaal voor kamp C werd ontwikkeld", zegt Leboucq.

Het is belangrijk dat we meer gaan bouwen met lokale, natuurlijke materialen omdat die CO₂ opslaan in plaats van uitstoten

Rob Cornelissen van Kamp C

We bouwen al heel lang met cement en bakstenen, maar dat heeft een hele grote impact op ons milieu. "De bouwtechniek die we nu toepassen stoot heel veel CO₂ uit", vertelt Rob Cornelissen van Kamp C. "Het is belangrijk dat we meer gaan bouwen met lokale, natuurlijke materialen omdat die CO₂ opslaan in plaats van uitstoten."

Van april tot oktober kan je het biohuis bezoeken. Tickets kan je hier bestellen.

Meest gelezen