Italiaanse eiland Lampedusa zit overvol: 2.400 migranten en vluchtelingen in opvangcentrum voor 400 mensen

Het Italiaanse eiland Lampedusa, ten zuiden van Sicilië, kreunt onder een toevloed van migranten en vluchtelingen. De voorbije dagen zijn 2.400 mensen met bootjes aangekomen op het eilandje. Het opvangcentrum van Lampedusa is maar voorzien op 400 mensen. Enkele honderden migranten en vluchtelingen worden vandaag al overgebracht naar Porto Empedocle, aan de zuidkust van Sicilië.   

De voorbije dagen zijn meer dan 2.400 migranten en vluchtelingen in bootjes aangekomen op Lampedusa. Donderdag alleen al waren het er meer dan 1.800, verdeeld over een 40-tal bootjes. Het is het grootste aantal dat ooit in één dag is gearriveerd op het eilandje. De meeste mensen zouden vertrokken zijn vanuit Sfax, in Tunesië.

Op zo veel mensen is het kleine eiland niet voorzien. Het opvangcentrum van Lampedusa biedt plaats aan 400 migranten en vluchtelingen. Vele honderden mensen, vaak met kleine kinderen, brengen de nachten nu dus noodgedwongen buiten door. Er is een tekort aan alles: voeding, kleren, douches. De burgemeester van Lampedusa heeft aan de overheid gevraagd om op het eiland een pediatrische medische post in te richten, omdat zo veel kinderen nood hebben aan extra hulp. 

BEKIJK - Migranten en vluchtelingen op Lampedusa moeten buiten slapen:

Videospeler inladen...

700 migranten en vluchtelingen zijn intussen al overgebracht naar Sicilië. Gisteravond vertrok een legervliegtuig, vandaag is een veerboot uitgevaren naar Porto Empedocle, aan de zuidkust van het eiland. De komende dagen zullen er meer mensen worden geëvacueerd. Vanuit Sicilië zullen de migranten en vluchtelingen worden verdeeld over opvangcentra in heel Italië.  

Gouverneur Renato Schiffani van Sicilië bracht gisteren een bezoek aan Lampedusa en noemde de situatie daar "onderdeel van een niet-opgeloste kwestie met de Europese Unie". 

Al 20.000 migranten en vluchtelingen aangekomen in Italië in 2023

De voorbije dagen zijn bijna 5.000 migranten en vluchtelingen aangekomen in Italië. De meesten kwamen aan land in Lampedusa. Maar er waren ook bootjes onderweg richting Calabrië, in de tip van de laars. Daar waren de weersomstandigheden ruw en gevaarlijk. De kustwacht moest het voorbije weekend uitrukken voor reddingsoperaties. 1.000 mensen werden gered voor de Calabrische kust. 

De migratiekwestie beheerst de Italiaanse politiek - opnieuw - al wekenlang. Eind vorige maand kwamen zeker 78 migranten en vluchtelingen om het leven voor de kust van Calabrië, in de buurt van Crotone. De kustwacht kreeg toen het verwijt dat ze te laat reageerde. 

Gisteravond nog leed opnieuw een rubberboot met migranten en vluchtelingen schipbreuk, voor de kust van Libië. Verschillende mensen werden gered, maar er zijn ook 30 mensen om het leven gekomen.

Sinds begin dit jaar zijn volgens de Italiaanse overheid al 20.000 migranten en vluchtelingen aangekomen in Italië, drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Premier Giorgia Meloni heeft vandaag topoverleg gehouden met de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, Defensie en Transport.

Meest gelezen