Flora (tweede van links) is klaar voor de carnavalsfoor in haar thuishaven
Ingrid Depraetere

Record: vijftien foorkramers van dezelfde familie Severs op carnavalsfoor in thuisbasis Halle 

Op de carnavalskermis in Halle baat de familie Severs dit jaar maar liefst 15 verschillende kramen uit. Ook de jongste kleindochter, Flora Severs (21), heeft nu een eigen frituur en speelt samen met haar grootouders, vader en zus een thuismatch.

In Halle staan de verschillende generaties Severs al lang bekend als "de Paraplukes". Ooit leerde parapluverkoper Jean-Baptist een kermisdochter kennen. Ze trouwden in 1936 en Jean-Baptist stopte een aantal jaren later met paraplu's verkopen. Het koppel kocht daarna een eigen kermismolen en trok later ook nog van foor tot foor met onder andere een lunapark, een viskraam en botsauto's.

Familiedynastie

Vijftien leden van de familie foorkramers baten anno 2023 een kraam uit op de jaarlijkse carnavalsfoor. Zo vullen "de Paraplukes" dit jaar eigenhandig het volledige Possozplein met hun kramen. De nieuwste telg is Flora Severs. "Ik ben gelukkig en ik vind het een eer. Mijn grootouders, mijn zus, mijn vader, mijn tantes, mijn nichten, ... Iedereen staat hier op de kermis", lacht Flora. "We mochten altijd onze eigen keuzes maken, maar het was voor mij een logische keuze. Ik ben opgegroeid op de kermis. Van kindsbeen af liepen we hier rond tussen de kramen en staken we al overal een handje toe."

Mijn zus staat hier ook met een frituur, maar wij zijn geen concurrentie van elkaar. Van mij mag ze zelfs een beetje meer verdienen dan ik

Flora Severs, kersvers foorkramer

Kleindochter Flora en haar man Mitch Thaens hebben sinds kort een eigen frituur waar ze naast frietjes onder andere zelfgemaakte smoutebollen, beignets en churros verkopen. Net als de zus van Flora trouwens. "Wij zijn geen concurrentie van elkaar. We verkopen allebei exact hetzelfde. Van mij mag ze evenveel verdienen als ik. Zelfs wat meer!" (lacht) En jawel: Flora en Mitch leerden elkaar kennen op de kermis. "De kinderen van foorkramers zitten samen op de kermisschool. We beleven samen onze jeugd. Dan is het logisch dat daar ook vaak koppels uit ontstaan."

De kermis staat nog tot en met woensdag 22 maart in het centrum van Halle. De attracties op het Possozplein blijven zelfs nog wat langer, tot woensdag 29 maart. De meeste attracties zijn open van 11u tot 1u. Op zaterdag 18 maart begint het driedaagse carnavalsfeest.

Meest gelezen