Overleg tussen directie en vakbonden bij Delhaize levert niets op: winkels in eigen beheer minstens tot 19 maart dicht

Op de hoofdzetel van Delhaize in Zellik heeft het geplande overleg tussen vakbonden en directie amper een kwartier geduurd. Het was de eerste keer dat ze samenzaten sinds de aankondiging dat de 128 winkels van Delhaize die nu nog in eigen beheer zijn, worden overgelaten aan zelfstandige uitbaters. De vakbonden willen dat het plan ingetrokken wordt, maar de directie blijft bij haar standpunt. Honderden Delhaize-werknemers waren eveneens naar Zellik gekomen om actie te voeren.

De directie van Delhaize kondigde het nieuws vorige week dinsdag aan. Uit protest houdt het personeel sindsdien een groot deel van de 128 betrokken supermarkten gesloten. Vandaag gaat het om 94 winkels. Volgens de vakbonden gaan de winkels zeker tot 19 maart gesloten blijven. Ook daarna sluiten ze acties niet uit.

De directie zegt dat de loon- en arbeidsvoorwaarden behouden blijven, maar het personeel is daar niet gerust in. Ze vrezen ook dat er jobs zullen verdwijnen. De vakbonden willen daarom dat de plannen herzien worden. Niet geheel onterecht, want vandaag is aangekondigd dat er bij de centrale diensten 280 posities verdwijnen.

Actie aan de hoofdzetel

Om druk te zetten op de directie, voerden de vakbonden vanmorgen actie aan de hoofdzetel in Zellik, voor aanvang van de ondernemingsraad om 9.30 uur. Die heeft niets opgeleverd. Na amper een kwartier verlieten de vakbonden de vergadering.

Vanuit het hele land werden bussen ingelegd om personeelsleden ter plaatse te brengen. VRT NWS-journalist Chris De Nijs schat dat er zo'n 600 mensen aanwezig waren. Die reageerden ontgoocheld na het sociaal overleg. "Er was even wat duw- en trekwerk", zegt De Nijs. "Gelukkig hebben de vakbondsleiders hun mensen kunnen bedwingen en terug naar huis sturen, of beter gezegd naar de stakende grootwarenhuizen."

Volgens de lokale politie was er sprake van een 25-tal bussen en vele personenwagens. Dat zou zowat 1.250 mensen in totaal geven, aldus de woordvoerder.

BEKIJK - Honderden werknemers van Delhaize uiten hun ongenoegen in Zellik:

Videospeler inladen...

"Er is heel weinig gezegd", vertelt Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB. "De directie wou meteen overgaan naar het beantwoorden van de doorgestuurde vragen, maar wij hadden maar één vraag als gemeenschappelijk vakbondsfront: trek dit plan nu in. Zolang daar geen antwoord op gegeven wordt, zullen de acties voortgaan."

De vakbonden betreuren ook dat CEO Xavier Piesvaux zelf niet aanwezig was op de ondernemingsraad. Ze gaan nu samen de volgende stappen bespreken. "Het personeel beslist. Ik voel een grote stakingsbereidheid", zegt Wellens. "Ik denk dat dit nog dagen of zelfs weken kan blijven duren. Tenzij de directie met een antwoord komt waarover we in gesprek kunnen gaan."

BEKIJK - "Het personeel beslist en zij geven aan dat ze verder actie willen voeren", vertelt Wilson Wellens (ACLVB) in "VRT NWS Live":

Videospeler inladen...

De directie houdt het op een korte reactie. "We wilden antwoord geven op de 90 vragen die de sociale partners hadden ingediend, maar het overleg is vroeger afgebroken. We zullen de antwoorden in de loop van de middag aan de partners overmaken." 

"We betreuren dat we de meeting niet konden voltooien en snappen uiteraard de emotionele reacties. Maar we hebben de intentie van vorige week herbevestigd en daar blijven we bij." Volgende dinsdag is de volgende vergadering tussen vakbonden en directie gepland. 

Wet-Renault

"Wij geloven de beloftes van de directie niet", zei Jan De Weghe van de socialistische vakbond BBTK eerder vanmorgen. "Er is een verschil van meer dan 20 procent van het loon. Als de directie zegt dat ze dat garanderen, dan zeggen wij: dat kan niet. Tenzij de zelfstandigen gesubsidieerd zouden worden door Delhaize, dat ze het verschil zelf opleggen. Dat geloven we niet."

Volgens de vakbondsman zou eigenlijk de Wet-Renault van toepassing moeten zijn, de speciale procedure rond collectief ontslag. "Dat is de logica zelve. Hoeveel zelfstandigen gaan nog een beenhouwerij in leven houden? Gaan nieuwe eigenaars mensen met een medische restrictie overnemen? Ik denk het niet. En zo kan ik nog tal van voorbeelden geven."

Beluister het gesprek met Jan De Weghe (BBTK) in "De ochtend":

Delhaize heeft momenteel nog 128 winkels in eigen beheer, met eigen loon- en arbeidsvoorwaarden. In die winkels werken zo'n 9.000 personeelsleden. Zelfstandigen baten nu al het merendeel van de Delhaize-winkels uit onder de merken AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop & Go. Dat gaat in totaal om 636 zelfstandige supermarkten. Volgens Delhaize is dat model meer winstgevend.

"Structurele problemen in de sector"

Retailspecialist Jorg Snoeck heeft begrip voor de bezorgdheden van de vakbonden bij Delhaize. "Het personeel komt in een nieuwe situatie terecht. Ze zullen misschien niet meer moeten werken, maar wel op andere uren", zegt hij in "De ochtend". 

Maar Snoeck benadrukt ook dat de directie de beslissing niet zomaar heeft genomen. "Als winkels geen winst maken, dan gaat men ingrijpen." Volgens hem zijn er dieperliggende, structurele problemen in de sector. "Ahold Delhaize heeft dit al lang voorbereid. En er gaan er nog volgen. Elke week stellen we vast dat er minder en minder winkelbedrijven zijn. Dat is niet zomaar."

Beluister het gesprek met Jorg Snoeck in "De ochtend":

Meest gelezen