Radio 2

Frank Deboosere over zijn pensioen: "Tijd voor een nieuw seizoen"

Weerman Frank Deboosere reageert in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2 op het nieuws dat hij op 20 maart met pensioen gaat. "Ik had mijn afscheid het liefst in stilte laten passeren, maar dat is niet gelukt." Maandag presenteert Frank zijn laatste weerbericht, maar het weer stopt niet. "Ook na mijn pensioen blijf ik ermee getrouwd. En geen paniek, ik ga niet naar een concurrerende zender."

Frank Deboosere presenteerde zijn eerste weerbericht op 12 maart 1987. Iets meer dan 36 jaar later gaat hij met pensioen. Gedurende zijn carrière heeft Frank zo'n 100.000 weerberichten gepresenteerd. 

“Ik moet met pensioen gaan. Dat zijn nu eenmaal de regels”,  vertelt Frank aan Peter Van de Veire en Kim Van Oncen op Radio2. “Ik had het liever geheimgehouden dat mijn laatste weerbericht eraan kwam. Ik zou het liefst in stilte blijven werken tot aan mijn pensioen. Maar ik weet ook wel dat dat niet kan”, zegt hij. 

De Radio2- luisteraars reageren massaal op het nieuws over het afscheid. "Frank is een optimistische man. Altijd goed gezind. Ziet in alles het goede. En slecht weer bestaat niet." Het is een greep uit de meest ingestuurde reacties. 

"Als je optimistisch bent en zelf een zonnetje uitstraalt, krijg je een zonnetje terug", reageert Frank op die berichten. Hij is niet van plan om minder optimistisch te zijn na zijn pensioen. "Over 100 jaar zijn we allemaal morsdood. In de tussentijd kunnen we het maar beter goed met mekaar menen. Lief zijn voor elkaar. Dat maakt het leven leuker."

Er bestaat geen slecht weer. Zelfs als het pijpenstelen regent is dat goed. Goed voor de stand van het grondwater of voor parapluverkopers bijvoorbeeld

Frank Deboosere, weerman

Getrouwd met het weer

Het optimisme schemert ook altijd door in het weerbericht van Frank. Hij weigert zelfs permanent om de term 'slecht weer' te gebruiken. “Als het pijpenstelen regent, is dat goed voor de stand van het grondwater of voor parapluverkopers. Er is altijd wel iemand voor wie het weer goed is."

Pianospelen en fietsen

Wat gaat weerman Frank doen als hij met pensioen is? "Ik heb een groot lijstje gemaakt. En dat is goed gevuld. Ik blijf getrouwd met het weer. Ik blijf ook actief op sociale media en ik blijf mijn site onderhouden." 

Bovenaan op de lijst staat een project dat niks met het weer te maken heeft. "Ik ga pianospelen voor mensen met dementie. Ik ga ook blijven fietsen. En ik blijf uiteraard actief voor Kom Op Tegen Kanker." Wat Frank zeker niet zal doen, is overstappen naar een concurrerende zender. "Don't worry, ik ga niet voor een andere zender werken. Het is tijd voor een nieuw seizoen." 

Meest gelezen