Direct naar artikelinhoud
NieuwsVS

Dader van aanslag in New York waarbij ook Belgische omkwam, krijgt levenslang

Dader van aanslag in New York waarbij ook Belgische omkwam, krijgt levenslang
Beeld AP

De dader van de aanslag waarbij in de Amerikaanse stad New York in 2017 acht mensen omkwamen, Sayfullo Saipov, is veroordeeld tot levenslange opsluiting. Het openbaar ministerie had de doodstraf gevraagd. De Belgische Anne-Laure Decadt kwam bij de aanslag om het leven.

De 35-jarige Oezbeek was in januari al schuldig bevonden. Na een dagenlange beraadslaging was er in de twaalfkoppige jury geen unanimiteit over de doodstraf. Daardoor wordt Saipov automatisch veroordeeld tot een levenslange opsluiting zonder mogelijkheid om voorwaardelijk vrij te komen. Zijn advocaat pleitte ook dat levenslang beter was omdat zijn cliënt dan “sterft in de gevangenis, niet als martelaar, niet als een held voor sommigen.”

De 35-jarige Oezbeek was in januari al schuldig bevonden.Beeld AP

Saipov reed op 31 oktober 2017 met een gehuurde pick-uptruck in op voetgangers en fietsers. Daarbij vielen acht doden en een tiental zwaargewonden. Het ging om de dodelijkste aanslag in New York sinds die op 11 september 2001. Hij pleegde de aanslag naar eigen zeggen in naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Onder de dodelijke slachtoffers was de 31-jarige Anne-Laure Decadt uit het West-Vlaamse Staden. De vrouw was in New York op citytrip met haar moeder en twee zussen. Ook drie andere Belgen raakten gewond, Aristide Melissas en zijn vrouw Marion Van Reeth waren er voor de verjaardag van hun zoon en een neef. Ze maakten een fietstochtje toen de Oezbeekse terrorist op hen inreed. Marion verloor beide benen. “Deze uitspraak is het meest in overeenstemming met hoe ook onze levens voor altijd zijn veranderd”, aluds Melissas.

Aristide Melissas maakte een fietstocht met zijn gezin toen de Oezbeekse terrorist op hen inreed.Beeld ID/ Bob Van Mol