foto Peter Hilz (C)

Antwerpenaars reageren verdeeld op plannen voor nieuwe fietsers- en voetgangersbrug: "Prachtig idee" tegenover "overbodig"


Er komen gemengde reacties van Antwerpse fietsers en voetgangers op de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Schelde, die over 5 jaar af zou moeten zijn. "Ik doe alles met de fiets of te voet, zo'n brug kan voor mij niet beter zijn", vertelt een Antwerpse fietser. Iemand anders verkiest dan weer de veerboot. Ook de Fietsersbond heeft bedenkingen bij een brug. 

De stad Antwerpen wil een fietsers- en voetgangersbrug bouwen over de Schelde. Over vijf jaar zou de brug volledig klaar moeten zijn. Ze komt in de buurt van de Kennedytunnel. Er zijn al verschillende manieren voor fietsers en voetgangers om de oversteek naar Linkeroever te maken, zoals de veerdienst of de Voetgangerstunnel. Maar over vijf jaar komt daar dus nog een brug bij. 

De Antwerpse Fietsersbond reageert alvast koel op de plannen van de stad. Een nieuwe verbinding tussen beide oevers is zeker noodzakelijk, maar een brug die regelmatig zal openstaan voor de scheepvaart, is volgens de Fietsersbond geen goede oplossing. "De brug zal regelmatig open moeten voor de scheepvaart. Die openingen zullen minstens 20 minuten duren, maar dat kan soms nog veel langer zijn", denkt Renaat Van Hoof van de Antwerpse Fietsersbond. "Die openingen zullen wel aangekondigd worden, maar het is vaak moeilijk te voorspellen wanneer die schepen precies gaan doorkomen."

Voor- en tegenstanders

De meningen van de Antwerpse fietsers en voetgangers over de nieuwe brug zijn verdeeld. "Alles wat het voetgangers- en fietsersverkeer stimuleert, vind ik geweldig", vertelt een fietser die vaak de oversteek maakt naar Linkeroever. "Ik heb geen auto, dus ik doe alles met de fiets of te voet. Zo'n brug kan voor mij niet beter zijn. Het is een prachtig idee en ik ga het heel veel gebruiken."

Een andere voetganger ziet zo'n brug ook wel zitten. "Ik zou dat wel tof vinden, zo'n brug. Ik denk dat het Antwerpen toeristisch op de kaart zet. Ik zou het zelf ook veel gebruiken omdat het mij een beleving lijkt om met een brug de Schelde over te steken."

Als de brug er zal staan, zal ik nog altijd meer de veerboot gebruiken omdat ik dat veel interessanter vind. De brug is voor mij een beetje overbodig

Antwerpenaar Dirk is minder blij met de brug. "Ik vind het geen goed idee. Ik zou veel liever een permanent bootje hebben dat over en weer gaat. Dat lijkt me heel simpel om te gebruiken. Die brug zou meerdere keren per dag openstaan en er zou ook een helling moeten gemaakt worden. Dat is totaal niet handig."

Ook een andere voetganger heeft zijn twijfels bij de fietsers- en voetgangersbrug. "Het lijkt me zeker interessant, maar we moeten ook kijken naar het prijskaartje. Ik ga regelmatig naar de overkant met de veerboot. Dat gaat heel snel en ik denk ook dat dat veel goedkoper is dan zo'n grote brug te bouwen. Als de brug er zal staan, zal ik nog altijd meer de veerboot gebruiken omdat ik dat veel interessanter vind. De brug is voor mij een beetje overbodig."

Meest gelezen