De rechtbank in Turnhout boog zich over een ernstige ruzie waarbij de vrouw met een mes uithaalde naar haar toenmalige partner.© Bart Van den Langenbergh

Vrouw (41) steekt scalpel in hals van partner: “Zonder dat mes zou ik zelf afgemaakt zijn”

Turnhout -

Een ruzie tussen een 41-jarige vrouw en haar 42-jarige voormalige partner uit Turnhout liep zodanig uit de hand dat de vrouw met een scalpelmes in de hals van de man sneed. Beide ex-partners stonden dinsdag terecht voor wederzijds geweld. Ze schuiven de verantwoordelijkheid in elkaars schoenen. “Had ik dat mes niet bij gehad, dan werd ik zelf afgemaakt”, verklaarde de vrouw aan de rechter.

Bart Van den Langenbergh

De vrouw, N.S. (41), knoopte in 2015 een relatie aan met G.C. (42) uit Turnhout nadat ze elkaar via het internet hadden leren kennen. Toch liep het na herhaalde ruzies en woordenwisselingen grondig fout. Op 21 april 2020 ontaardde een ruzie tussen de twee in een steekpartij. “De vrouw deed zich voor als een zakenvrouw met honden en paarden, maar ze had financiële problemen. Mijn cliënt heeft haar geholpen, maar het werd op een gegeven moment te veel. Hij deelde mee dat hij de relatie wilde beëindigen”, zei meester Romy Geysen, de advocate van G.C. “Op 21 april 2020 ontstond een discussie waarbij de vrouw de deur op slot deed. Mijn cliënt liep naar boven om sleutels te gaan halen om weer buiten te geraken. Er ontstond een schermutseling waarbij de vrouw heeft uitgehaald met een scalpelmes dat in haar rijbroek zat. Het scheelde maar een paar millimeter of hij had hier niet meer gezeten. De man zit hier duidelijk als slachtoffer en niet als dader. Zijn hals is nog altijd gemarkeerd met een groot litteken.”

Bloedspoor

De vrouw bracht de gewonde man zelf nog naar de spoeddienst van het ziekenhuis in Turnhout. Op de spoedafdeling sloegen de artsen meteen alarm bij de politie. De speurders voerden een huiszoeking uit in de woning van het koppel en troffen daar een bloedspoor aan. N.S. werd even gearresteerd en nadien weer onder voorwaarden vrijgelaten.

Niet alleen de vrouw maar ook de man stond dinsdag terecht op de correctionele rechtbank in Turnhout voor wederzijds geweld. Het Openbaar Ministerie vroeg om de vrouw te veroordelen tot een effectieve celstraf van 18 maanden en een boete en haar ex een celstraf van 9 maanden op te leggen. “De vrouw beweert zij door haar ex op de grond werd geduwd en heeft gereageerd uit wettige zelfverdediging, maar dat is een brug te ver”, vertelde openbare aanklager Patti Broeckx. “Er is duidelijk sprake van fysiek geweld. Ik geloof wel dat vrouwen soms echt wel de ‘bitch’ kunnen zijn. G.C. heeft op zijn beurt een beperkter aandeel in de feiten.”

Verdediging

N.S. en haar raadsman vroegen de vrijspraak omdat de vrouw zich enkel zou hebben afgeweerd tijdens het gevecht. “De ruzies en spanningen binnen de relatie zijn inderdaad geëscaleerd”, gaf meester Gert Verreyt toe. “Ze maakten vooral ruzie over de honden en de paarden. Tijdens het incident lag de vrouw op de grond terwijl de tegenpartij op haar zat. Zij hoorde hem zeggen: ‘nu ga je eraan.’ Ze realiseerde zich toen dat er een scalpelmes in haar broek zat. Zo’n mesje heeft ze altijd bij zich als ze de paarden wil verzorgen. Het was haar enige middel om zich te kunnen verdedigen.”

Ook de vrouw zelf bleef erbij dat zij in groot gevaar was. “Had ik dat mes niet bij me gehad, dan had hij me afgemaakt en was ik nu dood. Dan was dit een moordzaak”, vertelde ze in de rechtbank.

De rechter velt een vonnis op 17 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout