Koningin Mathilde en prinses Elisabeth vertrekken op Egypte-reis die koningin Elisabeth 100 jaar geleden maakte

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth zijn dinsdag vertrokken op werkbezoek naar Egypte. De reis is een eerbetoon aan koningin Elisabeth, de echtgenote van koning Albert I naar wie de prinses vernoemd is. De koningin was gepassioneerd door het land en reisde er zelf meermaals naartoe. Ze speelde een belangrijke rol in de bloei van de Belgische egyptologie.

edb

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth zullen een driedaagse archeologische trip maken. Ze bezoeken meerdere plaatsen die koningin Elisabeth tijdens haar missies bezocht, waaronder het graf van Toetanchamon in de Vallei der Koningen nabij Luxor. In februari 1923 woonden Elisabeth en haar oudste zoon, prins Leopold, de historische opening van de grafkamer van de farao bij.

Naar analogie van Elisabeth die honderd jaar geleden naar Egypte trok met haar oudste kind, wilde Mathilde de reis maken met haar eerste kind. Het is een eerbetoon aan de vrouw naar wie Elisabeth 21 jaar geleden vernoemd werd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Koningin Mathilde en prinses Elisabeth zullen in hetzelfde hotel logeren als Elisabeth destijds, het Winter Palace. El Kab, een van de oudste Belgische archeologische sites in Egypte, staat ook op de planning. Op beide plekken zullen moeder en dochter oude foto’s van Elisabeth, die het Koninklijk Paleis opdiepte uit het archief, proberen namaken.

Met het bezoek willen de koningin en de prinses ook de hedendaagse egyptologie in de verf zetten door een aantal archeologische sites te bezoeken waar Belgische instellingen en universiteiten actief zijn. Zij zullen door Belgische egyptologen, professoren en studenten worden rondgeleid op verschillende sites in en rond Luxor. Beginnen doet de reis met de opening van een tentoonstelling over koningin Elisabeth en de Belgische egyptologie in Caïro.

Het is niet de eerste keer dat Mathilde en Elisabeth in Egypte zijn. In 2019 reisde heel de familie af naar het land voor een privétrip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER