Radio 2

Er komt een fietsbrug over de Grote Ring in Hasselt aan de scholencampus


Er wordt een fietsbrug gebouwd over de Grote Ring in Hasselt, aan de Elfde-Liniestraat. Dat is vlak bij de campus van hogeschool PXL en enkele middelbare scholen. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer is al een tijdje aan het onderzoeken hoe het kruispunt van de Gouverneur Verwilghensingel met de Elfde-Liniestraat in Hasselt veiliger gemaakt kan worden voor overstekende fietsers en voetgangers. Eind vorig jaar bleek dat een fietstunnel financieel niet haalbaar was. Dat had onder meer te maken met dure constructies vanwege de hoge grondwaterstand. En nu is dus gekozen voor een fietsbrug.   

Het kruispunt van de Elfde-Liniestraat met de Gouverneur Verwilghensingel is vooral tijdens de spitsuren druk. Op het kruispunt passeren heel wat vrachtwagens, auto's en autobussen. Maar omdat het vlak bij enkele scholen ligt, steken er ook heel wat fietsers en voetgangers over.  

Grote verbetering met beperkte impact

De aanleg van de fietsbrug gebeurt op zo een manier dat het comfortabel fietsen wordt, zegt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). "De aanrijstroken met beperkte hellingsgraad zorgen voor comfortabel fietsen en wandelen." Dat is dan zowel richting scholen als richting bedrijventerrein aan het kanaal.  Voor de voetgangers komt er een korter traject met trappen. Langs de Grote Ring kunnen de bestaande bomen grotendeels behouden blijven. 

In de loop van dit jaar wordt een omgevingsvergunningsaanvraag voor de brug ingediend en zullen de werken aanbesteed worden. De aanleg zal ten vroegste in 2024 starten.

Studenten vinden fietsbrug goede zaak

De studenten van de omliggende scholen vinden de brug een goede zaak. "Ik zou het zeker beter vinden want dan moet je ook niet wachten om over te steken. Je kan gewoon doorlopen en komt bijvoorbeeld niet te laat op school door een stoplicht", zegt Mo Rachidy. "Het is beter als de auto's gescheiden worden van de rest dan is er minder kans op een accident en is het minder druk", vindt Yenna Marx. Ook Kimberly Ulenaers vindt het een goed plan. "Als auto's groen licht hebben zien ze de voetgangers bijna nooit en dan rijden ze gewoon door."

Meest gelezen