Hoop op milde Amerikaanse renteverhoging neemt toe na afzwakkende inflatie

Het Amerikaanse inflatiecijfer bedroeg in februari 6 procent (jaarbasis). Dat is een afzwakking in vergelijking met januari. Beleggers hopen nu dat dat de Federal Reserve zal aanzetten om de rente minder fors te verhogen.

Waarom is dit belangrijk?

De angst voor een forse renteverhoging was de voorbije week toegenomen nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, zei dat hij bereid is de rente opnieuw forser op te trekken indien nodig.

In het nieuws: De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn vorige maand gestegen met 6 procent(op jaarbasis), tegenover 6,4 procent in januari. Het inflatiecijfer ligt in lijn met de verwachtingen.

  • Op maandbasis zijn de prijzen met 0,4 procent gestegen, na een plus van 0,5 procent in januari. Ook dat cijfer stemt overeen met de verwachtingen.
  • Maar de kerninflatie, dat wil zeggen gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, is wel gestegen. Die bedroeg in februari 0,5 procent op maandbasis, tegenover 0,4 procent een maand eerder. De verwachting hiervoor lag op 0,4 procent.

Beurzen reageren enthousiast

Positieve reactie: De markten reageren alvast positief op het inflatierapport van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Beleggers hopen dat het lagere inflatiecijfer de Fed zal aanzetten om de renteverhoging binnen de perken te houden.

  • Kort na het luiden van de openingsbel wint de Dow Jones 0,95 procent. De Nasdaq schiet 1,9 procent hoger en de S&P500 doet er 1,5 procent bij. Ook de Europese beurzen winnen terrein.
  • De cijfers van CME Group, een Amerikaans bedrijf dat de grootste derivatenbeurs ter wereld opereert, wijzen er alvast op dat de beleggers een verhoging met 50 basispunten uitsluiten. 82 procent verwacht een verhoging met 25 basispunten. 18 procent denkt dat de centrale bank de rente ongewijzigd zal laten.
  • Eerder deze maand had Powell de beleggers nog schrik aangejaagd door te zeggen dat hij bereid is de rente opnieuw forser op te trekken, na een verhoging met “slechts” 25 basispunten tijdens de jongste rentevergadering. “Als alle gegevens erop wijzen dat een snellere verkrapping gerechtvaardigd is, zijn we bereid het tempo van de renteverhogingen op te voeren”, klonk het tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres. Kort na die speech ging 70 procent van de beleggers nog uit van een verhoging met 50 basispunten.

Impact bankencrisis op rentebeleid

Bankencrisis: Ook de bankencrisis in de VS heeft een neerwaartse impact op de renteverwachtingen. Ondertussen hebben Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank de boeken moeten neerleggen.

  • SVB had veel langlopende staatsobligaties in haar portefeuille die ze de voorbije jaren had aangekocht met overtollig kapitaal. De bank moest daarbij tevreden zijn met zeer lage rentes door het soepele geldbeleid van de Fed. SVB besliste uiteindelijk om de balans af te bouwen, onder meer omdat de klanten – voornamelijk techbedrijven – meer cash nodig hadden. Door de stijgende rentes was de waarde van dat laagrentende staatspapier fors gedaald, waardoor SVB een verlies moest slikken. Dat zorgde uiteindelijk voor paniek bij de depositohouders en beleggers waardoor er een bankrun ontstond. De financiële instelling kwam in de problemen.
  • De Fed kondigde daarom zondag aan “extra financiering beschikbaar te stellen aan in aanmerking komende depositobanken, om ervoor te zorgen dat de banken kunnen voldoen aan de behoeften van al hun depositohouders.”
    • Die liquiditeitsversterking moet onder meer voorkomen dat banken uit acuut geldgebrek noodgedwongen hun staatsobligaties vervroegd met verlies zouden moeten verkopen.
  • Een forse renteverhoging lijkt in tegenspraak met de aangekondigde liquiditeitsversterkende maatregel. Daarenboven zou dat kunnen leiden tot bijkomende waardeverminderingen van de geviseerde langlopende obligaties die de banken in portefeuille hebben.

(nd)

Meer