© REUTERS

Amerikaanse inflatie vertraagt naar 6 procent

De inflatie in de Verenigde Staten is in februari verder afgekoeld, tot 6 procent op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds september 2021, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werk.

gjs
Bron: BELGA

In januari bedroeg de inflatie op jaarbasis nog 6,4 procent. Op maandbasis werden de consumptieprijzen vorige maand 0,4 procent duurder, tegen 0,5 procent in januari, zo blijkt uit de CPI-index van het ministerie.

Vooral de huurprijzen gingen op maandbasis omhoog, net als levensmiddelen. Energie werd daarentegen goedkoper. De kerninflatie - zonder energie en voeding - belandde in februari op 5,5 procent op jaarbasis.

Hoewel de inflatie lijkt af te koelen, ligt zij nog altijd ver boven de doelstelling van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve probeert al een tijdlang de inflatie omlaag te krijgen door de rentes te verhogen.

Volgende week komt de Fed met het volgende rentebesluit. De Fed zal de rente dan naar verwachting opnieuw verhogen. Op de financiële markten wordt echter gehoopt dat de centrale bank misschien toch afziet van een verdere verhoging vanwege de recente onrust in de bankensector door het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer