Represented by ZUMA Press, Inc.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, gaat nog eens 10.000 jobs schrappen

Meta, het moederbedrijf achter Facebook, Instagram en Whatsapp, gaat nog eens 10.000 werknemers ontslaan. Dat heeft CEO Mark Zuckerberg aangekondigd. 5.000 openstaande vacatures worden ook geschrapt. Eind vorig jaar zette Meta al meer dan 11.000 mensen op straat.

Meta gaat een grondige herstructurering doorvoeren en heeft daarbij opnieuw twee grote ontslagrondes aangekondigd. Eind april gaat het bedrijf snoeien in het personeel dat verantwoordelijk is voor de aanwervingen. Eind mei zouden er jobs sneuvelen in de zakelijke en technische teams. Morgen al zouden de eerste werknemers te horen krijgen of ze wel of niet moeten vertrekken.

"Het wordt zwaar en er is geen ontkomen aan", zegt CEO Mark Zuckerberg in een schriftelijke mededeling. "We zullen vaarwel moeten zeggen tegen getalenteerde en gepassioneerde collega's die deel van het succes waren."

Meta heeft al miljarden geïnvesteerd in de uitbouw van het zogenoemde "Metaverse", een virtuele wereld waar gebruikers elkaar kunnen ontmoeten. Maar het project levert voorlopig nog geen winst op. Het bedrijf zelf wijst ook naar een "daling van de opbrengsten uit internetadvertenties en de concurrentie van rivalen als Tiktok (de Chinese populaire app, red.)". 

Terugval na corona

In november vorig jaar werden al 11.000 van de in totaal 87.000 werknemers van Meta ontslagen. Met nu nog eens 10.000 mensen zal Meta het dus met een kwart minder personeel doen. 

BEKIJK - Steven Rombaut: “Meta ziet de toekomst een pak negatiever in dan een half jaar geleden”:

Videospeler inladen...

Ook andere techgiganten als Amazon, Google, Microsoft, Spotify en Twitter ondervinden moeilijkheden en kondigden al grote ontslagrondes aan. "Er is een gemeenschappelijk verband te vinden tussen deze ontslagen", zei VRT NWS-journalist Bram Vandeputte begin dit jaar al. 

"Tijdens corona was the sky the limit. Alles gebeurde online, de aandelen gingen door het dak. De techbedrijven hebben toen heel veel mensen aangeworven. Nu komt er een correctie: mensen gaan terug fysiek kopen, de verkoop van tablets en smartphones valt terug, maar ook geld lenen kost meer en advertentie-inkomsten lopen terug."

Meest gelezen