Het strand van het Taiwanese eiland Kinmen waar Taiwanese militairen zijn gestationeerd.

Verdwenen Taiwanese soldaat teruggevonden in China

De Taiwanese soldaat die vorige week als vermist werd opgegeven, is teruggevonden in China. Dat melden de autoriteiten van Taiwan. De soldaat diende op het Taiwanese eiland Erdan, dat op minder dan vijf kilometer van China ligt. De verdwijning gebeurde te midden van verhoogde spanningen tussen Taiwan en China en dus stelt zich de vraag: is hij een deserteur?

De soldaat diende als kok in het leger op het eiland Erdan, dicht bij het eiland Kinmen, tot hij vorige week opeens verdween. Volgens China heeft de Chinese kustwacht hem uit de zee gevist. Dat kan erop wijzen dat de man deserteerde en naar China wou zwemmen. De Taiwanese autoriteiten bevestigen dat niet, maar zijn wel een onderzoek gestart naar de verdwijning en het motief van de soldaat. Ze stellen wel met zekerheid dat hij niet gevlucht is voor mishandeling door het leger.

Op het eiland Erdan dienen nog duizenden Taiwanese manschappen. Het eiland ligt op nog geen vijf kilometer van het vasteland van China. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog gebeurde het vaker dat deserteurs van beide kampen naar de overkant zwommen. Het is geleden van 1979 dat een soldaat de overtocht maakte. Justin Yifu Lin zwom toen van het Taiwanese eiland naar de Chinese stad Xiamen. Hij werd later nog hoofdeconoom van de Wereldbank. 

De spanningen tussen China en Taiwan lopen al een tijd hoog op. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en wil het eiland terug inlijven bij het vasteland.

Meest gelezen