Gemeente Westerlo

Omgevallen boom beschadigt tiental graven in Oevel


Op de begraafplaats van Oevel, bij Westerlo, is een zware beuk omgevallen. Daarbij werden een tiental zerken zwaar beschadigd. Ze zullen moeten worden vervangen. De bomen op de begraafplaats worden regelmatig gecontroleerd, maar vermoedelijk heeft een rotte plek de boom doen wankelen.

Vanmorgen is een zware beuk omgevallen op de begraafplaats van Oevel, aan de Nijverheidsstraat. Een tiental graven liepen daarbij schade op. "De stam van de boom is afgebroken", vertelt Filip Verrezen (CD&V), schepen van Gebouwen en Monumenten. Hij is ter plaatse gaan kijken. "De beuk heeft onder meer opstaande zerken beschadigd. Het gaat vooral om oudere graven. De zerken zijn gebarsten en moeten vernieuwd worden. Onze verzekeringsmaatschappij is al gecontacteerd en we gaan de nabestaanden op de hoogte brengen."

Rotte plek deed oude beuk wankelen

De technische dienst van de gemeente kwam onmiddellijk ter plaatse om alles op te ruimen. Dat is ten laatste morgen gebeurd. De boom is niet meer te redden. "Bijna de hele boom is naar beneden gekomen. We hebben de bomen op de begraafplaats nochtans regelmatig laten onderzoeken. Ze zijn ook nog gesnoeid door professionele firma's. Blijkbaar moet deze boom toch een rotte plek hebben gehad waardoor er zwammen zijn ontstaan. Zo heeft die welicht zijn stabiliteit verloren." De gemeente is intussen bezig met het aanwerven van een eigen boomdeskundige. "We hebben bijzonder veel bomen in onze gemeente. Een boomdeskudige kan ons dan dagdagelijks bijstaan", vertelt Verrezen.

Meest gelezen