Poolse activiste veroordeeld voor hulp bij abortus, mensenrechtenorganisatie spreekt van "gevaarlijk precedent"

In Polen is een vrouwenrechtenactiviste veroordeeld voor hulp bij een abortus. Ze werd schuldig bevonden omdat ze abortuspillen had bezorgd aan een vrouw die 12 weken zwanger was. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de zaak "een gevaarlijk precedent".

Justyna Wydrzynska, activiste bij de vereniging Abortion Dream Team, is door de rechtbank in Warschau veroordeeld tot een werkstraf van acht maanden.

Ze krijgt de straf omdat ze in 2020 een vrouw die 12 weken zwanger was aan abortuspillen had geholpen. De vrouw zei het slachtoffer te zijn van huiselijk geweld en had contact opgenomen met Abortion Dream Team omdat ze haar zwangerschap wilde onderbreken. Wydrzynska stuurde haar abortuspillen die ze bij zich thuis had liggen. Maar de echtgenoot van de vrouw kwam erachter en stapte naar de politie, die de pillen in beslag nam.

"ik voel me niet schuldig, ik aanvaard dit vonnis niet", zei Wydrzynska aan de pers bij het verlaten van de rechtbank. Ze gaf meteen aan dat ze in beroep zal gaan tegen het vonnis, en dat ze ook in de toekomst van plan is om vrouwen die ongewenst zwanger zijn te blijven helpen. 

"De pillen die ik naar de vrouw heb gestuurd zijn op dit moment de veiligste manier om in Polen een zwangerschap te beëindigen", zei ze in de rechtbank. "Ik wilde niet dat de vrouw haar leven zou riskeren door gevaarlijke stappen te ondernemen, terwijl er zo'n gemakkelijke en veilige manier voorhanden is."

"Gevaarlijk precedent"

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat het de eerste keer is dat een dergelijk vonnis is geveld in Europa en spreekt van "een gevaarlijk precedent". "De veroordeling betekent een nieuwe kloof in de onderdrukking van reproductieve rechten in Polen. Een tegenslag waarvoor vrouwen en meisjes - en degenen die hun rechten verdedigen - een hoge prijs betalen", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

De Poolse abortuswetten behoren tot de strengste van Europa. Abortus kan alleen als de zwangerschap levensbedreigend is voor de vrouw, of als ze zwanger raakte door verkrachting of incest. Maar als de foetus een aangeboren afwijking heeft, is abortus verboden. Twee jaar geleden leidde een arrest van het Grondwettelijk Hof daaromtrent tot wekenlange massale anti-regeringsbetogingen, tegen de macht van de katholieke kerk en de conservatieve regeringspartij PIS (Recht en Rechtvaardigheid).

Meest gelezen