Nicolas Maeterlinck

Haven Gent onderzoekt komst van nieuw of groter asielponton: "Het is onze maatschappelijke plicht"

De Gentse fusiehaven North Sea Port onderzoekt of er een uitbreiding kan komen van het bestaande asielponton Reno. Daar verblijven op dit moment ruim 200 mensen. De haven kreeg de vraag van de federale overheid om te kijken of die capaciteit omhoog kan om de aanhoudende asielcrisis mee op te vangen. Er zou een nieuw groter ponton kunnen komen dat het bestaande vervangt, of een kleiner tweede ponton met bijkomende plaatsen. "We willen dit graag opnemen, we zien het als onze maatschappelijke rol."

De federale regering is op zoek naar extra opvangplaatsen om de aanhoudende asielcrisis op te vangen. Er is ook contact opgenomen met de havens om op zoek te gaan naar bijkomende capaciteit. "We hebben de vraag bekeken en willen er ook graag op ingaan", zegt Johan Bresseleers van North Sea Port. "Er is één site die in aanmerking komt, aan de Rigakaai waar nu ook al de Reno ligt."

Er moet aan aantal voorwaarden voldaan worden. "Het is belangrijk dat er een kade is waar vlot afgestapt kan worden. Het moet ook voldoende dicht bij de stad zijn. Aan de Rigakaai leggen nog amper commerciële schepen aan, dus daar is het in principe mogelijk. Er is ook een sociale controle." Er liggen verschillende scenario's op tafel. Zo zou er een groter ponton kunnen komen dat het huidige vervangt, of er zou een kleiner extra ponton naast de Reno gelegd kunnen worden. Knopen daarover zijn nog niet doorgehakt. 

"Nog niets concreets"

"Er is nog niets concreets, we zijn in contact met verschillende havens en overwegen diverse locaties", laat ook het kabinet van minister Nicole De Moor (CD&V) kort weten. De stad wordt ook verder betrokken bij het overleg en moet nog een standpunt innemen. In Gent ligt al ruim 2 jaar het asielponton de Reno, een oude Nederlandse gevangenisboot. Er verblijven meer dan 200 asielzoekers in afwachting van een beslissing over hun verblijfsrecht door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 

Meest gelezen