James Webb-telescoop maakt foto van zeldzame, zware ster die als supernova zal eindigen

De James Webb-ruimtetelescoop heeft een foto kunnen maken van de voorbode van een supernova. Dat is de gigantische ontploffing op het einde van het leven van bepaalde zware sterren. Daarbij wordt een enorme hoeveelheid licht uitgestraald. Het kosmische stof dat de zeldzame ster op de foto uitstoot, moet astronomen meer inzicht geven in hoe het heelal is ontstaan.

De James Webb-ruimtetelescoop blijft astronomen verbazen. Vanavond is een ongezien gedetailleerde foto vrijgegeven van een zogenaamde Wolf-Rayetster.

Wolf-Rayetsterren zijn heldere, zware sterren die maar kort leven. Ze verliezen hun massa snel door een krachtige sterrenwind en exploderen aan het einde van hun korte leven in een supernova, een gigantische ontploffing. De kern van de ster heeft dan een heel grote kans om in te storten tot een zwart gat. 

Door hun korte levensduur zijn Wolf-Rayetsterren vrij zeldzaam, er zijn er slechts enkele honderden waargenomen. Ook niet alle zware sterren worden Wolf-Rayetsterren voor ze eindigen als supernova.

WR 124 is 30 keer zo zwaar als de zon en heeft tot nu toe voor 10 zonnen aan materiaal afgestoten. De ster staat op 15.000 lichtjaar van hier: wat we nu zien, speelde zich dus 15.000 jaar geleden af.

Wolf-Rayet 124 door de James Webb-telescoop
NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Op de foto is in het midden de ster te zien met daarrond een nevel van gas en stof, materiaal dat door de ster wordt afgestoten. Dat kosmische stof of sterrenstof is belangrijk voor astronomen, omdat het deel uitmaakt van de werking van het heelal.

Deze foto toont eigenlijk hoe we allemaal gemaakt zijn van sterrenstof

Amber Straughn, astrofysicus NASA

"Een van de mooiste theorieën in de sterrenkunde is die van astrofysicus Carl Sagan, die zegt dat we allemaal gemaakt zijn van sterrenstof", zegt de Amerikaanse astrofysicus Amber Straughn van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 

"Het feit dat het ijzer in ons bloed en het calcium in onze botten letterlijk gesmeed zijn in een ster die miljarden jaren geleden ontplofte. Dat is wat we zien op deze nieuwe foto. Het stof verspreidt zich door het heelal en zal uiteindelijk planeten creëren. Dit toont eigenlijk hoe we hier gekomen zijn."

De foto is genomen in 2022 en was één van de eerste waarnemingen van de James Webb-telescoop die op kerstdag 2021 is gelanceerd. Maar de foto werd pas vandaag vrijgegeven door de Europese, Amerikaanse en Canadese ruimtevaartorganisaties ESA, NASA en CSA.

Meest gelezen