VIDEO. Vijf doelpunten! Erling Haaland evenaart meeste goals in één Champions League-match (en ook Kevin De Bruyne scoort)

Manchester City heeft zich dinsdagavond moeiteloos geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Engelse kampioen won zijn terugwedstrijd in de achtste finale tegen RB Leipzig met 7-0. Met vijf goals van Erling Haaland. Vijf.

Vincent Van Genechten

Erling Haaland opende in de 22e minuut de score vanop de stip en scoorde twee minuten later opnieuw toen een kanonschot tegen de dwarsligger van Kevin De Bruyne bij de Noor belandde. Vlak voor rust maakte de Noor zijn hattrick compleet door de 3-0 te scoren, zijn vijfde hattrick van het seizoen en de zeventiende uit zijn carrière tot nu toe. Maar noig was het niet gedaan: na de pauze scoorde Haaland ook de 5-0 en 6-0…

De vijf goals van Haaland zijn geen unicum in de geschiedenis van de Champions League. Lionel Messi en Luiz Adriano deden het hem voor. Messi scoorde in 2012 vijf keer voor Barcelona in de 7-1 overwinning tegen Bayer Leverkusen. In 2014 vond Luiz Adriano voor Shakhtar Donetsk vijf keer de weg naar de netten in de 7-0 zege tegen BATE Borisov. De Noorse spits van Manchester City werd tegen Leipzig na 63 minuten gewisseld onder luid applaus en kreeg zo geen kans om alleen recordhouder te worden.

Haaland is met 22 jaar en 236 dagen wel de jongste speler ooit die in de Champions League de kaap van 30 doelpunten rondt. Het fenomeen zit, met zijn doelpunten van Salzburg en Borussia Dortmund meegeteld, aan 33 rozen in 25 wedstrijden op het kampioenenbal.

In de rangschikking van dit seizoen neemt Haaland met tien goals de leiding over van Mo Salah, die voor Liverpool al acht keer scoorde.