© AP

Amerikaanse staat Ohio daagt spoorbedrijf voor rechter na treinongeval

De Amerikaanse staat Ohio heeft spoorbedrijf Norfolk Southern voor de burgerlijke rechtbank gedaagd, na de ontsporing begin februari van een trein met chemische producten.

gjs
Bron: BELGA

“Ohio zou niet de ongelofelijke financiële last moeten dragen van de flagrante nalatigheid van Norfolk Southern”, zei Dave Yost, de aanklager in Ohio.

Met de klacht wil de staat de spoormaatschappij financieel verantwoordelijk houden voor de ontsporing van de trein, die “op een onverantwoordelijke manier de gezondheid van de inwoners van het gebied in gevaar bracht, net als de natuurlijke voorraden van Ohio”.

Norfolk Southern wordt beschuldigd van 58 overtredingen van verschillende milieuwetten, op federaal niveau en op staatsniveau.

Enorme brand

De ontsporing in East Palestine in de Amerikaanse staat Ohio op vrijdag 3 februari veroorzaakte een enorme brand. Honderden mensen moesten worden geëvacueerd. De trein vervoerde onder meer vinylchloride, een kankerverwekkende en licht ontvlambare stof die wordt gebruikt bij de productie van kunststoffen.

De spoorwegautoriteiten lieten vervolgens “gecontroleerd” vinylcholride ontsnappen uit de brandende wagons om een mogelijke explosie te voorkomen. Daarbij kwamen giftige dampen vrij in de lucht. Sommige bewoners hebben sindsdien symptomen zoals hoofdpijn en huiduitslag, en zeggen te vrezen dat ze binnen enkele jaren kanker zullen kunnen krijgen.

Speciaal onderzoek

Vorige week kondigden de autoriteiten aan dat een speciaal onderzoek zal worden gevoerd naar de “cultuur en praktijken op vlak van veiligheid” bij Norfolk Southern, na verschillende ongevallen. De CEO van de spoormaatschappij beloofde al dat het bedrijf de site zal opkuisen en miljoenen dollar zal betalen.

De aanklager van Ohio verwees naar die belofte. “De klacht zal ertoe leiden dat Norfolk Southern woord houdt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer