Live Beursblog – 15 maart 2023 – Business AM

21.12 – Wall Street beperkt schade dankzij Zwitserse steunbetuiging

De Amerikaanse beurzen eindigden lager, maar wonnen toch nog wat terrein na de mededeling van de Zwitserse autoriteiten (zie hieronder):

  • De Dow Jones verloor 0,87 procent en eindigde op 31.874 punten.
  • De S&P500 verloor 0,7 procent tot iets onder 3.892 punten.
  • De Nasdaq bleef zo goed als vlak, op 11.434 punten.

Tot morgen voor ongetwijfeld weer een interessante beursdag!

20.44 – Zwitserse nationale bank belooft steun aan Credit Suisse

De Zwitserse nationale bank SNB en toezichthouder FINMA zeggen in een gezamenlijk statement “dat de problemen van bepaalde banken in de VS geen direct risico van vormen voor de Zwitserse financiële markten.”

En nog: “De strenge kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor Zwitserse financiële instellingen waarborgen hun stabiliteit. Credit Suisse voldoet aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten voor systeemrelevante banken. Indien nodig zal de SNB Credit Suisse van liquiditeit voorzien.”

19.34 – Marc Coucke haalt Snowworld van de beurs

Alychlo heeft het belang in SnowWorld uitgebreid naar 95,01 procent en is van plan via een uitkoopprocedure de resterende aandelen in handen te krijgen. Dit maakte Alychlo, dat wordt gecontroleerd door de Belgische miljardair Marc Coucke, vanavond bekend.

  • Alychlo is van mening dat SnowWorld haar strategie beter kan uitvoeren zonder beursnotering. “Bovendien staan de kosten van de notering niet meer in verhouding tot de voordelen die het biedt.”
  • Alychlo is dan ook van plan zodra de mogelijkheid bestaat een verzoek te doen tot het beëindigen van de beursnotering aan Euronext Amsterdam.
  • De grootaandeelhouder gaat er vanuit de uitkoopprocedure in mei 2023 te kunnen starten.
Marc Coucke – foto Pairi Daiza

17.44 – Europese beurzen eindigen diep in het rood

Het forse koersverlies van Credit Suisse bovenop de Amerikaanse bankencrisis heeft bijna de volledige dag de beurzen onder druk gezet. De Bel20 verloor 2,9 procent en de Eurostoxx50 dook 3,6 procent lager. Voornamelijk de banken kregen het zwaar te verduren.

  • Toch was KBC met een verlies van 5 procent niet de hekkensluiter van de sterindex. Solvay en Aperam deden het nog slechter. Die aandelen doken respectievelijk 6,3 en 7,6 procent lager.
  • De Europese bankenindex (STOXX Europe 600 Banks) zakte met 6,9 procent.

17.29 – Ook de olieprijs daalt

Bezorgdheden over de financiële sector in de VS en Europa zetten de olieprijs onder druk. Beleggers vrezen dat de vraag naar het zwarte goud daardoor zal afnemen. De prijs van een vat Brent-olie is gezakt met 6,5 procent tot 72,2 dollar. Een vat WTI-olie wordt verkocht voor 66,6 dollar, wat 6,7 procent minder is dan gisteren.

  • Maar er is meer aan de hand: volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de olieproductie in de eerst helft van het jaar de vraag gemakkelijk overstijgen. Er wordt daarbij verwezen naar de toegenomen productie in Rusland.
  • Voorts zijn de Amerikaanse olievoorraden vorige week met 1,6 miljoen vaten gestegen tot 480,1 miljoen stuks.

17.07 – Bitcoin zakt lichtjes

Ook de cryptomarkt verliest terrein, maar slaag erin om het verlies beperkt te houden (naar cryptonormen).

  • Bitcoin noteert zo’n 6 procent lager in vergelijking met gisteren.
  • Ether laat ongeveer 7,4 procent liggen.

16.20 – Het ordewoord: “Flight to safety”

De bankenonrust leidt tot een rush naar staatsobligaties, vluchthavens waar beleggers in willen schuilen. Flight to safety, heet dat in beursjargon:

  • De rente op tienjarig Duits staatspapier zakt met 30 basispunten tot 2,15 procent.
  • De rente op tweejarig Amerikaans papier zakt zelfs met 46 punten, tot 3,76 procent. Vorige week was dat nog meer dan 5 procent.

Bij obligaties is de marktrente een inverse van de prijs: hoe groter de vraag, hoe lager de marktrente. De spectaculaire dalingen van de rentes wijzen dus op een massale vlucht richting staatspapier.

15.56 – Voorzitter Credit Suisse: “Overheidssteun is niet aan de orde”

Axel Lehmann – Stefan Wermuth/Bloomberg via Getty Images

Volgens de voorzitter van Credit Suisse heeft de bank geen staatssteun nodig. Dat zei Axel Lehmann – hij heet echt zo – tijdens een toespraak op de Financial Sector Conference in Saoedi-Arabië.

  • “We beschikken over sterke kapitaalratio’s en een sterke balans”, klonk het. Hij verwees ook naar het herstructureringsplan dat in oktober werd bekendgemaakt: “We hebben ons medicijn al genomen.”
  • Lehmann voegde eraan toe dat Credit Suisse niet over dezelfde kam als het failliete Silicon Valley Bank mag geschoren worden. “De banken zijn op een verschillende manier gereguleerd”, aldus de topman.

15.43 – Amerikaanse bedrijfsvoorraden licht toegenomen

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in januari licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel.

  • De bedrijfsvoorraden daalden op maandbasis met 0,1 procent, na een stijging van 0,3 procent in december. Economen rekenden op een ongewijzigd niveau.
  • Op jaarbasis namen de voorraden in januari met 11,1 procent toe.
  • De omzetten stegen in januari op maandbasis met 1,5 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging met 5,0 procent.

15.32 – “Credit Suisse was de voorbije decennia nagenoeg bij elk schandaal betrokken”

“Credit Suisse was lange tijd een instituut in de Zwitserse financiële wereld. Maar van dat verhaal blijft er nog heel weinig over”, merkt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro België, op tegenover The Morning Drive van Business AM.

“De voorbije decennia was de bank betrokken bij nagenoeg alle schandalen. Denk onder meer aan de gebrekkige investeringen in hefboomfondsen en de privédetectives die de financiële instelling had ingeschakeld om het personeel in de gaten te houden.”

14.57 – Amerikaanse bankaandelen krijgen rake klappen

In navolging van de Europese banken moeten ook de Amerikaanse instellingen terrein prijsgeven.

  • Bank of America: -2,9 procent.
  • Morgan Stanley: -4,15 procent.
  • JPMorgan: -3,95 procent.
  • Citigroup: -5,3 procent.

14.36 – Ook Wall Street incasseert stevig verlies

Bij de opening van de beurs in de Verenigde Staten volgt Amerika het pad Europa.

  • De S&P500 verliest 1,42 procent.
  • De Nasdaq verliest 0,93 procent.
  • De Dow Jones verliest 1,54 procent.

De paniek zit er bij beleggers goed in, nadat ook de beurswaarde van Credit Suisse bank (zie bericht van 10.59 en 11.57) de dieperik induikt. Ook andere banken krijgen klappen. Volg het hier live.

12.14 – Bel20 kleurt bloedrood

De problemen bij Credit Suisse (zie bericht van 10.59 en 11.57) sleurt de aandelen van de Bel20 mee de dieperik in.

  • Alleen ArgenX blijft op winst staan.
  • KBC-groep, van de aandelen uit de Bel20 de enige bank, verliest ruim 5 procent.

11.57 – Koersverlies Credit Suisse in slechts een uur verdubbeld

De aandelenkoers van Credit Suisse blijft naar beneden tuimelen (zie bericht van 10.59 uur). Intussen noteert de Zwitserse bank zo’n 20 procent voor de min. Voor één aandeel betaal je momenteel 1,8 Zwitserse frank.

11.14 – Handel in aandeel van BNP Paribas stilgelegd

Het aandeel van BNP Paribas zakte deze voormiddag met 8 procent. De handel in het aandeel wordt voorlopig gestaakt.

10.59 – Credit Suisse duikt naar een historisch dieptepunt

Credit Suisse noteert momenteel 9,8 procent in de min. Daarmee bereikt de aandelenkoers een historisch dieptepunt. Het nieuws dat de Saudi National Bank (SNB), een geldschieter van de bank, Credit Suisse geen geld meer wil toesteken zet de aandelenkoers onder druk.

  • Ammar Al Khudairy, voorzitter van SNB, geeft aan tevreden te zijn met het transformatieplan dat de financiële instelling eerder voorlegde. “Ik denk niet dat ze extra geld nodig hebben. Als je naar hun ratio’s kijkt, zijn ze in orde. En ze werken onder een sterk regelgevend regime in Zwitserland en in andere landen”, klonk het tijdens een persconferentie.

10.54 – Celyad tuimelt 30 procent naar beneden

Celyad meldde eerder vandaag dat de resterende goodwill in zijn boeken op nul werd gezet, net als de waarde van het lopende onderzoek (zie bericht van 08.15 uur). Het gaat daarbij over een afschrijving van 35 miljoen euro, terwijl de resterende beurswaarde (deze ochtend) zo’n 22 miljoen euro bedroeg.

Het nieuws zorgt voor een verkoopgolf, want het aandeel noteert momenteel maar liefst 30 procent in de min.

10.41 – Federal Reserve wil middelgrote banken strengere regels opleggen

Verschillende Amerikaanse media, waaronder Financial Times, melden dat de Federal Reserve overweegt om de middelgrote banken strengere regels op te leggen. Het gaat daarbij om banken die tussen de 100 en 250 miljard dollar aan activa bezitten. Denk aan striktere kapitaal- en liquiditeitsvereisten.

10.03 – Europese banken bevinden zich nog altijd in woelig vaarwater

De aandelenkoersen van de Europese banken blijven onder druk staan, na het faillissement van Silicon Valley Bank en Signature Bank.

09.26 – Wat doet de ECB morgen?

Zullen de Amerikaanse bankzorgen een impact hebben op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank morgen? Toch een beetje, denken sommige analisten. De algemene verwachting blijft dat de ECB de rente met 50 basispunten gaat opkrikken, maar mogelijk zal voorzitter Christine Lagarde wel een iets gematigder toon aanslaan als het gaat om de volgende renteverhogingen, denkt onder meer Danske Bank.

09.15 – Nipte winst voor Brusselse beurs, Celyad keldert

De Brusselse beurs is nipt hoger van start gegaan. De Bel20 index opende op 3.735 punten, 6 punten hoger dan de slotkoers van gisteren

  • In de sterindex ging Argenx aan de leiding met een koerswinst van 0,9 procent. Ageas steeg 0,7 procent. Aperam en VGP waren de grootste dalers met verliezen van 0,7 en 1,1 procent.
  • In de BelMid ging Mithra 0,8 procent hoger en won Recticel 0,7 procent. Euronav en Telenet daalden 2,2 en 2,3 procent.
  • Bij de kleinere aandelen ging Biocartis 2,8 procent in de plus en MDxHealth 2,7 procent. Kankerbestrijder Celyad daalde 15,0 procent, na de aankondiging van een grote afschrijving van 35 miljoen euro (zie bericht van 08.15 ?)

08.32 – Moody’s wijzigt vooruitzichten Amerikaanse bankensector naar “negatief”

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft gisterenavond de vooruitblik voor de bankensector in de VS naar ‘negatief’ veranderd in de nasleep van de bankencrisis rond Silicon Valley Bank (SVB). Lees er hier alles over.

08.23 – Het probleem Credit Suisse? 5 keer zo groot als Lehman Brothers

08.15 – Celyad kondigt grote afschrijving aan

Kankebestrijder Celyad kondigde vanmorgen een waardevermindering aan op zijn goodwill en op de immateriële oncologische activa. Het betreft een zogeheten “papieren afschrijving”.

  • Deze bijzondere waardevermindering is het gevolg van de nieuwe “Celyad 2.0-strategie”. Die nieuwe strategie geeft prioriteit aan R&D en het te gelde maken van de portefeuille met intellectuele eigendommen (IP) ten koste van de klinische ontwikkeling.
  • Dit heeft een niet-contante waardevermindering tot gevolg van 35,1 miljoen euro op geconsolideerde basis voor het boekjaar 2022.
  • Meer details worden bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers rond 23 maart. De controle van de cijfers is nog niet volledig afgerond, aldus Celyad.

08.08 – E.ON zet 33 miljard euro apart voor energietransitie

Energiebedrijf E.ON wil tot en met 2027 33 miljard euro investeren in de energietransitie.

  • Daarmee wil de onderneming tegemoetkomen aan de criteria voor duurzaamheid en uitstoot schadelijke stoffen die zijn opgesteld door de Europese Unie.
  • In 2022 boekte E.ON een nettowinst van 1,8 miljard euro, een afname van maar liefst 61 procent, terwijl de omzet met 50 procent steeg naar bijna 116 miljard euro.
  • E.ON keert een dividend uit van 0,51 euro per aandeel, 2 cent meer dan over 2021.

07.54 – Proximus sluit partnerschap met Google Cloud

Proximus heeft vanmorgen een strategisch partnerschap aangekondigd met Google Cloud om binnenkort soevereine clouddiensten in België en Luxemburg aan te bieden.

  • De overeenkomst heeft een looptijd van 5 jaar.
  • Beide partners zullen als eerste ‘Google Distributed Cloud Hosted’ aanbieden aan overheden, gereguleerde ondernemingen en internationale organisaties. Dat is een gedeconnecteerde soevereine cloud oplossing die het mogelijk maakt gevoelige, bedrijfskritische activiteiten veilig uit te rollen. Daardoor is er geen connectiviteit met Google Cloud nodig om infrastructuur, diensten, API’s of tools te beheren.
  • Proximus zal samenwerken met LuxConnect, een leverancier van datacenter services die wordt beheerd door de Luxemburgse staat.

07.37 – Mithra geeft nieuwe aandelen uit

Mithra Pharmaceuticals maakte gisterenavond bekend dat het nog eens 1,85 miljoen euro aan obligaties van fondsen van Highbridge en Whitebox heeft geconverteerd in aandelen.

  • Er werden 482.528 nieuwe aandelen uitgegeven aan een bedrag van 3,84 euro per stuk.
  • Mithra en Highbridge en Whitebox kwamen in augustus vorig jaar een driejarige converteerbare obligatielening overeen voor een maximumbedrag van 100 miljoen euro, dat in drie tranches kan worden opgenomen. Met de eerste tranche werd 50 miljoen euro opgenomen en met de tweede 25 miljoen euro.
  • Het aandeel Mithra sloot dinsdag 7,1 procent hoger op 3,32 euro.

07.32 – Joseph Stiglitz: “Weer een voorspelbaar bankfaillissement”

“De run op de Silicon Valley Bank (SVB) – waarvan bijna de helft van alle door durfkapitaal gefinancierde technologiebedrijven in de Verenigde Staten afhankelijk is – is deels een herhaling van een bekend verhaal, maar het is meer dan dat”, zegt Joseph E. Stiglitz, Nobelprijswinnaar economie. “Opnieuw zijn het economisch beleid en de financiële regelgeving ontoereikend gebleken.” ?

07.13 – Wall Street boekte herstel

Goedemorgen,

De grote Amerikaanse indexen eindigden gisteren in de plus:

  • De Dow Jones won ruim 1 procent.
  • De S&P 500 sloot 1,65 procent hoger af.
  • De Nasdaq schoot ruim 2,1 procent hoger.

De beursblog van gisteren nog eens nalezen? Dat kan hier

Meer