© REUTERS

Recordwinst voor moederbedrijf van Zara: omzetstijging van 17 procent

Inditex, het Spaanse modebedrijf achter onder meer de kledingketens Zara, Bershka en Massimo Dutti, heeft een recordjaar achter de rug en dat ondanks de hoge inflatie. Vooral tijdens de eindejaarsperiode werd er veel verkocht.

lto
Bron: BELGA

De omzet voor het boekjaar 2022, dat eind januari afliep, steeg met 17 procent tot 32,56 miljard euro. De operationele winst kwam 29 procent hoger uit, op 5,5 miljard euro. Dat lag in de lijn met de gemiddelde analistenverwachting, zegt persagentschap Bloomberg. Het nettoresultaat steeg tot 4,13 miljard euro, 27 procent meer dan het jaar voordien en hoger dan het vorige record uit 2019 (3,64 miljard), het laatste jaar voor de coronapandemie.

Heel wat goedkopere kledingketens profiteren nu van de stijgende levensduurte, merkt Bloomberg op. Ook Primark kwam vorige maand nog met beter dan verwachte vooruitzichten. Anderzijds zag Inditex zijn kosten het afgelopen jaar fors stijgen. Het concern besloot na de oorlog in Oekraïne ook om zijn 514 winkels in Rusland -zijn op één na grootste markt na Spanje- van de hand te doen. De winkels werden verkocht aan de groep Daher uit de Emiraten.

Inditex verhoogt zijn dividend met 29 procent tot 1,20 euro per aandeel. Ook voor 2023 ziet de groep “veel groeiopportuniteiten”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer