DLE

Vooruit, Groen, PVDA en Vlaams Belang willen Vlaamse onderzoekscommissie naar wantoestanden in woonzorgcentra

Oppositiepartij Vooruit wil een onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement die de wantoestanden in de woonzorgcentra onder de loep neemt. Vooruit krijgt daarvoor de steun van Groen, PVDA en Vlaams Belang. Volgens Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit) is de huidige aanpak van woonzorgcentra waar het misloopt niet voldoende.

Sinds de coronacrisis is het aantal klachten over de woonzorgcentra fors toegenomen. Vorig jaar waren er 600 klachten, een record. Gisteren raakte bekend dat er nog eens twee woonzorgcentra van de Franse rusthuisgroep Orpea onder verhoogd toezicht komen. Die groep sloot eerder al drie woonzorgcentra in Vlaanderen om de bewoners te "hergroeperen over modernere residenties in de buurt".

Als je ziet dat een groep als Orpea alle regels aan zijn laars lapt, moet je strenger optreden

Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit)

"Er zijn wel inspecties bij woonzorgcentra en er staan nu een 23-tal woonzorgcentra op de meer dan 800 onder verhoogd toezicht", zegt Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit). "Maar daar worden dan geen consequenties aan gekoppeld. Als het echt manifest fout gaat, dan wordt er niet op een bepaald moment gezegd: hier stopt het nu."

Uit onderzoek van VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws blijkt dat er ernstige wantoestanden zijn in meer dan de helft van de rusthuizen van Orpea. Het gaat onder meer over bejaarden die worden opgesloten of vastgebonden of beschimmeld brood te eten krijgen. "Als je ziet dat een groep zoals Orpea zo manifest en zo duidelijk alle regels aan zijn laars lapt, dan moet je strenger optreden als overheid", vindt Anaf.

Groen treedt de vraag van Vooruit bij. "Wij willen vooral de grondoorzaken in de sector aanpakken", zegt Vlaams fractieleider Björn Rzoska. "Een beter statuut voor personeel, geen winst maken op zorg en meer kleinschalige ouderenzorg."

Ook de PVDA steunt de vraag naar een onderzoekscommissie. "Jarenlang grote winsten maken en aandeelhouders verrijken, maar anderzijds steeds minder de zorg kunnen waarborgen. Dat is gewoon mensonwaardig", twittert Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele.

"De Vlaamse regering moet krachtdadiger ingrijpen en nauwer samenwerken met de rusthuizen om ervoor te zorgen dat kort op de bal gespeeld wordt", zegt Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) aan Het Laatste Nieuws.

Of er ook effectief een Vlaamse onderzoekscommissie komt, is niet zeker. De meerderheidspartijen zijn geen fan.

Meest gelezen