pesten

Net Brussel verantwoordelijk voor zelfdoding werknemer

Net Brussel was op de hoogte van de pesterijen.© belga

De gewestelijke afvalmaatschappij Net Brussel is veroordeeld voor de dood van Didier Fournier, die uit het leven stapte na aanhoudende pesterijen door de ploegbaas.

Bram Van Renterghem - Belga

In 2016 kwam Didier Fournier om het leven door zelfdoding, na twee eerdere pogingen. Hij werkte als afvalbeheerder voor in het depot van Net Brussel in Schaarbeek en werd er volgens nabestaanden en collega’s zwaar ­gepest door ploegbaas Michel N. Zo maakte die al gepoetste plekken opzettelijk weer vuil, met de opdracht ze weer schoon te maken. Racistische en kleinerende opmerkingen waren geen uit­zondering.

Volgens het arbeidsauditoraat was werkgever Net Brussel op de hoogte van de pesterijen, maar werd er nooit ingegrepen. Daarop vorderde het bij de correctionele rechtbank een boete van 50.000 euro tegen Net Brussel. Voor de ploegbaas zelf eiste het 6 maanden cel en een geldboete van 15.000 euro.

Volgens de advocaat van de ploegbaas waren het niet de pesterijen die tot de zelfdoding leidden, maar lag de oorzaak bij privéproblemen. Het slachtoffer was gescheiden, dronk en had weinig sociaal contact – het duurde even eer zijn lichaam werd gevonden.

Ook de advocaten van Net Brussel ontkenden elke betrokkenheid. ‘Het is een trieste zaak, maar in een rechtbank moet onomstotelijk vaststaan dat er een fout is gemaakt die rechtstreeks leidde tot de dood van het slachtoffer. En dat is hier niet het geval.’

De correctionele rechtbank volgde deze redenering niet. Net Brussel werd schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag. De rechter veroordeelde de werkgever tot een voorwaardelijke strafrechtelijke geldboete van 36.000 euro.

De rechter oordeelde dat Net Brussel zwaar tekort was geschoten in deze zaak. ‘Net Brussel bleef doof voor de klachten van werknemers’, klonk het. ‘Daarenboven werd de ploegbaas niet aangesproken op zijn gedrag, maar werd hij daarin zelfs aangemoedigd door Net Brussel.’

Volgens de rechtbank ‘volgt de zelfdoding rechtstreeks op een oproep van zijn werkgever, om zichzelf te komen verdedigen.’ In zijn afscheidsbrief gaf hij aan om contact op te nemen met zijn advocaat, die hem in het dossier bijstond, als er hem iets overkomt. Daarmee was volgens de rechtbank de causale link gelegd.

De ploegbaas zelf kreeg opschorting van straf, wat betekent dat de rechtbank de feiten bewezen acht, maar geen veroordeling uitspreekt of straf oplegt. Dat het vonnis niet zo streng is voor de ploegbaas, die nog steeds bij Net Brussel werkt, komt omdat er sindsdien geen andere dossiers zijn tegen hem. ‘Maar ook omdat z’n gedrag aangemoedigd werd door Net Brussel, dat z’n rol niet speelde’, zegt Antoine Chomé, advocaat van de familie van het slachtoffer. ‘De ware boodschap van dit vonnis is dan ook gericht aan alle werkgevers, privé of publiek: neem maatregelen tegen pesten op het werk. Anders kun je schuldig worden bevonden aan onvrijwillige doodslag.’

Zowel Net Brussel als de familie van het slachtoffer beraden zich nog over een eventueel beroep.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.