De stervende ster WR 124 vlak voor explosie. De foto werd gemaakt in juni 2022, maar vrijgeven door NASA op 15 maart 2023.
Volledig scherm
De stervende ster WR 124 vlak voor explosie. De foto werd gemaakt in juni 2022, maar vrijgeven door NASA op 15 maart 2023. © AFP

Uniek beeld van ster vlak voor explosie vastgelegd door James Webb-telescoop

De James Webb-telescoop heeft opnieuw een prachtig en uitzonderlijk verschijnsel vastgelegd op beeld: een stervende ster vlak voordat die explodeert in een supernova. De Wolf-Rayetster, een van de helderste en grootste sterren in het heelal, bevindt zich op zo’n 15.000 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Boogschutter.

5 reacties

  • louis traets

    1 jaar geleden
    Fascinerend
  • Geoffrey Ory

    1 jaar geleden
    Marianne: Dit heeft te maken met de bouw van de telescoop. Deze telescoop heeft een hexagonale (= 6-hoekige) hoofdspiegel (opgebouwd uit kleinere hexagonale spiegels). Doordat er kleine openingen tussen de spiegels zijn, krijg je diffractie van het licht waardoor je de 6 grote lijnen ziet. Minder opvallend zijn er nog 6 andere lijntjes (2 zijn horizontaal vrij goed te zien, de overige 4 vallen samen met de grote lijnen) veroorzaakt door de secundaire spiegel en de bijhorende ophanging.
  • Marianne Van den Lemmer

    1 jaar geleden
    Waarom staan er die strepen (stervormige strepen) in elke stip die een ster is?
  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Prachtig, de wieg van alle chemische elementen waaruit ook onze ganse wereld opgebouwd is.
  • Bart Van der Elst

    1 jaar geleden
    Het wordt tijd dat de wereld snachts het licht eens dooft, al was het maar 1 nacht/jaar