© Radio2

Buurtcomité eist dat Gent toch lokale trajectcontrole invoert: "De stad breekt belofte"

Een groep buurtbewoners van de Sint-Denijslaan, aan het Gentse Sint-Pietersstation, hebben ludiek actie gevoerd om bij de stad te eisen dat er een lokale trajectcontrole komt. Gent had die eerder beloofd, maar stelt nu dat er bezwaren zijn. "Het is nochtans de enige manier om ervoor te zorgen dat auto’s hier niet voorbij racen", zegt Maarten Verbanck van het actiecomité. 

"Het stadsbestuur beloofde om ten laatste eind vorig jaar al met een trajectcontrole te beginnen op de Sint-Denijslaan", zegt Verbanck. "Vorige maand kregen we te horen dat de stad op die beslissing terugkomt, zogezegd omdat er praktische en juridische bezwaren zijn. We geloven dat niet, in andere steden bestaat het al." De actievoerders vragen om de stedelijke trajectcontrole te herbekijken. Om die eis kracht bij te zetten dopen ze de straat tijdelijk om in de 'Sint-DeRACElaan'. "We zijn teleurgesteld." 

Op de Sint-Denijslaan geldt nu een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur, volgens de buurtbewoners houden veel te weinig automobilisten zich eraan. "De stad moet voor meer controle zorgen, voor hier ongelukken gebeuren." Gent nam eerder al maatregelen: op de weg staat 'zone 30' en er zijn lage verkeersdrempels. "Ze zijn een maat voor niets, volgens ons kan enkel een trajectcontrole mensen écht op andere ideeën brengen." 

"Gent loopt achter"

De actie van de buurtbewoners krijgt de volle steun van gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke (Vooruit). Hij kwam ruim twee jaar geleden met het idee van de trajectcontroles. "Gent loopt hier achter in de strijd voor de verkeersveiligheid. Ik begrijp niet waarom hier niet kan wat in andere gemeenten wel mogelijk is." Hij verwijst naar de politiezone Rivierenland, waar onder meer Mechelen toe behoort. Daar zijn stedelijke of gemeentelijke trajectcontroles al langer ingeburgerd. "Ik heb de collega’s daar gevraagd welk kader ze hanteren om het ook in Gent toe te kunnen passen."

Hoe het ook zij, het lijkt er niet op dat er snel een trajectcontrole komt op de stadswegen in Gent. Dat geldt overigens niet enkel voor de Sint-Denijslaan, ook de aangekondigde trajectcontrole in Sint-Kruis-Winkel wordt niet uitgevoerd. "Er zijn nu gewoon nog te veel obstakels", stelde schepen Filip Watteeuw (Groen) eerder. "Het is onduidelijk wie de boetes moet verwerken en innen. Er zijn daar Vlaamse beperkingen. En, federaal lopen er onderhandelingen over nieuwe ANPR-camera’s, die zijn nodig om de controle te kunnen opzetten. Daar moeten we dus op wachten." 

Watteeuw benadrukte wel dat hij het idee genegen blijft. "Het is zonde, want een trajectcontrole kan zeker helpen om de verkeersveiligheid te verhogen". Uitstel lijkt dus geen afstel, maar een nieuwe timing is er nog niet. "We zullen het op de agenda blijven plaatsen tot er schot in de zaak komt", besluit Verbanck. 

Meest gelezen