Het Journaal

Kampenhout wil geen containers voor honderden asielzoekers vlak bij natuurgebied: "Wij zullen de vergunning weigeren"

Als de federale regering een vergunning wil aanvragen voor een tijdelijk opvangcentrum van asielzoekers, zal het gemeentebestuur van Kampenhout die vergunning weigeren. Dat laat burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) weten na gesprekken met de verschillende bevoegde kabinetten.

Het gemeentebestuur van Kampenhout zal geen vergunning geven voor een heleboel containers voor de tijdelijke opvang van honderden asielzoekers in natuurgebied Hellebos. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) kondigde vorige week aan dat de regering speciale containers wil installeren op het terrein van de slipschool van de Federale Politie. Daarin zouden 400 à 700 asielzoekers opgevangen kunnen worden. Ze zei er wel bij dat de mogelijkheden op dat terrein nog werden onderzocht.

Deze locatie is niet geschikt om er wat dan ook in te planten. Al zeker niets van de omvang van dit asielcentrum

Kris Leaerts (Team Burgemeester), burgemeester van Kampenhout

Het gemeentebestuur van Kampenhout had van meet af aan bedenkingen bij de plannen van de Moor. Burgemeester Leaerts geeft toe "dat hij toch een beetje verrast" was door de vraag van zijn partijgenote. "De vereisten (o.a. het voorzien van watertoevoer en riolering red.) die we gesteld hadden waren zo scherp dat niemand verwacht had dat de regering voor locatie zou kiezen." Na gesprekken met het het kabinet van de staatssecretaris, maar ook met dat van premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) neemt Kampenhout nu definitief stelling in. "De locatie is niet geschikt om daar wat dan ook in te planten en al zeker niet iets van die omvang."

Natuurgebied

De plaats aan het Hellebos die de regering op het oog heeft, ligt vlak bij een natuurgebied. Ook dat maakt dat Kampenhout het een slecht idee vindt om de containers daar tijdelijk neer te zetten. Eerder was er al een procedure opgestart om het terrein te herbestemmen naar een bos- en natuurgebied. Minister Demir heeft ook al aangekondigd dat de vergunning van de politie voor de slipschool om dezelfde redenen geweigerd wordt. "We zijn een solidaire gemeente, maar op ons grondgebied zijn er geen gebouwen beschikbaar voor de opvang van asielzoekers. We vangen wel 38 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op."

Nog geen aanvraag

Vorige week werd al meteen duidelijk dat de aanvraag van een vergunning waarschijnlijk ook op een "njet" zou stoten bij Vlaams minister voor Omgeving Demir. "Vreemd dat minister Demir al een antwoord heeft op een vraag die ik nog niet gesteld heb", zei de Moor daarover in Villa Politica. Demir heeft intussen een brief aan de staatssecretaris geschreven waarin ze uitlegt waarom het asielcentrum mogelijk geen vergunning zou kunnen krijgen. De burgemeester van Kampenhout roept de staatssecretaris expliciet op om die aanvraag ook niet in te dienen. "Anders dreigen we in een lange juridische en stedenbouwkundige procedure te verglijden die iedereen veel geld zal kosten", aldus nog Leaerts.

In haar brief legt Demir uit waarom een asielcentrum op de locatie in Kampenhout geen goed idee is. "De regels zijn er voor iedereen: zelfs een tiny house zou daar onmogelijk zijn", zei Demir daarover in het Vlaams Parlement. "Als u het mij vraagt, lijkt het mij allerminst evident dat er een containerdorp van 400 à 700 asielzoekers kan komen."

BEKIJK - Volgens Zuhal Demir hoort er zelfs geen tiny house op de plaats waar er een containerdorp voor asielzoekers zou komen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen