Direct naar artikelinhoud
NieuwsBeurzen

Na verklaringen Saoedische aandeelhouder: aandeel Credit Suisse in vrije val

Na verklaringen Saoedische aandeelhouder: aandeel Credit Suisse in vrije val
Beeld REUTERS

Het aandeel van de Zwitserse grootbank Crédit Suisse is in vrije val. Het koersverlies is woensdag na de middag opgelopen tot meer dan 30 procent. Het gaat om een grootste koersverlies ooit voor het aandeel, dat zakte tot een recordlaagte van 1,56 Zwitserse frank (1,60 euro).

en

Aanleiding zijn verklaringen van de Saoedische grootaandeelhouder van Crédit Suisse aan het persagentschap Bloomberg dat die niet langer bereid is om extra te investeren in de Zwitserse bank. De markten waren bovendien al erg nerveus na de val van de Amerikaanse bank Silicon Valley Bank eind vorige week.

Crédit Suisse, de op één na grootste bank van Zwitserland, was de voorbije jaren al heel wat vertrouwen verloren van beleggers na schandalen en rechtszaken: het aandeel zakte alsmaar verder weg. Maar nu zijn dus alle remmen los.

Het aandeel van de Zwitserse grootbank dook woensdag voor het eerst onder de 2 Zwitserse frank. De voorbije twaalf maanden werd het al 76 procent minder waard.

Ook andere bankaandelen lager

Ook andere bankaandelen gingen woensdag flink lager, bovenop de stevige koersverliezen van de voorbije dagen. Op de beurs van Brussel noteerde KBC meer dan 5 procent lager en ING bijna 10 procent in het rood.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft banken in de eurozone volgens de Amerikaanse zakenkrant ‘The Wall Street Journal’ gevraagd naar hun financiële blootstelling aan Credit Suisse. Een woordvoerder van de ECB wilde niet ingaan op vragen van de Amerikaanse zakenkrant. Credit Suisse staat onder toezicht van Zwitserse autoriteiten, maar ook van toezichthouders van andere Europese landen omdat het financieel concern daar actief is.

Europese beurzen (beeld ter illustratie).Beeld rv

De voorzitter van Crédit Suisse, Axel Lehmann, zei woensdag dat de bank geen staatssteun nodig heeft. “Dat is geen topic”, klonk het op een conferentie voor de banksector in Saoedi-Arabië. “We beschikken over sterke kapitaalratio’s en een sterke balans”. Volgens Lehmann heeft de bank ook al “haar medicijn” genomen, waarmee hij verwees naar het herstructureringsplan dat in oktober werd bekendgemaakt.

Dinsdag had de CEO van Crédit Suisse beleggers al opgeroepen om geduld te hebben, want het plan om opnieuw winstgevend te worden heeft drie jaar tijd nodig.

Miljardenverlies

Crédit Suisse leed vorig jaar nog een verlies van 7,3 miljard Zwitserse frank (bijna 7,4 miljard euro). Heel wat klanten halen geld van hun rekening wegens zorgen over de toekomst van de bank. Crédit Suisse is vorige maand wel een campagne opgestart om spaargeld terug te winnen.