Wijnegem - Shop Eat Enjoy

Wijnegem Shopping zet QR-codes op vuilnisbakken voor blinden en slechtzienden die afval willen sorteren

Wijnegem - Shop Eat Enjoy heeft QR-codes op zijn vuilnisbakken laten zetten voor blinden en slechtzienden zodat ze afval kunnen sorteren. De QR-codes zijn ontwikkeld door studenten van de Antwerp Management School en kunnen gescand worden met de app "Spraaklabel". Er is gekozen voor QR-codes en niet voor opschriften in braille omdat steeds minder mensen braille beheersen.

Het shoppingcentrum Shop Eat Enjoy in Wijnegem heeft stickers met QR-codes op zijn vuilnisbakken laten plaatsen voor blinden en slechtzienden. De studenten van de Antwerp Management School hebben de stickers met de QR-codes ontworpen. Met de bekende app "Spraaklabel" kunnen blinden en slechtzienden de code scannen. De app vertelt hen dan wat ze kunnen achterlaten in die vuilnisbak.

Er werd besloten om QR-codes toe te gebruiken in plaats van opschriften in braille. "Eigenlijk wilden we het eerst in braille aanbrengen op de vuilnisbakken", vertelt studente Coline Schrauwen. "Zo wordt het bijvoorbeeld gedaan in Australië. Maar braille wordt zelden nog geleerd. Heel weinig blinde mensen kunnen nog braille."

Tot nu toe moest ik bij wijze van spreken vragen aan iemand om me naar de juiste vuilbak te leiden

Ervaringsdeskundige Gert Vervloet

Ervaringsdeskundige Gert Vervloet kampt met een visuele beperking. Hij kon het nieuwe systeem al eens uittesten en is tevreden. "Tot nu toe moest ik bij wijze van spreken vragen aan iemand om me naar de juiste vuilnisbak te leiden", vertelt Vervloet. "Ik heb al vuinisbakken uitgeprobeerd waarop in braille was aangegeven wat je er mocht ingooien. Na verloop van tijd begint dat brailleschrift af te slijten omdat de vuilbakken vaak in weer en wind buitenstaan. Dan is het niet meer leesbaar."

Meest gelezen