Vlaams minister van Onderwijs Weyts: "Als ik carte blanche kreeg, zou ik bij alle richtingen in hoger onderwijs startproeven invoeren"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt dat verschillende studenten niet op hun plek zitten in het hoger onderwijs.  Hij stelt voor om bij alle richtingen startproeven in te voeren zodat studenten zich beter kunnen voorbereiden op de studie. "Niet om hen te koeioneren, wel om hen te helpen oriënteren", zo zegt hij in #BelRiadh.

In het tweewekelijkse online-praatprogramma #BelRiadh gaat VRT-journalist Riadh Bahri in gesprek met jongeren over de maatschappelijke thema's die hen bezighouden. In het nieuw seizoen streamt Bahri het programma vanuit zijn eigen living, met een gast aan zijn zijde. In deze aflevering discussiëren jongeren met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over de kostprijs van studeren in het hoger onderwijs en de toegang tot dat onderwijs. 

"Door de open toegang van ons hoger onderwijs in Vlaanderen kunnen studenten starten met bijna eender welke opleiding, maar 25 procent daarvan eindigt wel nog steeds zonder diploma", zo zegt Ben Weyts. Volgens hem zitten veel studenten niet op hun plek in het hoger onderwijs omdat ze niet genoeg begeleiding hebben gekregen bij hun keuze. 

Die begeleiding op het einde van het secundair onderwijs kan een pak beter volgens de minister. "Klassenraden helpen daarbij, maar ook de oriëntatietest "Columbus" moet studenten in het middelbaar doen inzien waar hun talenten liggen." 

Startproeven

Als hij de touwtjes helemaal in handen zou hebben, zou Weyts aan elke opleiding in het hoger onderwijs een startproef koppelen. "Dan heb ik het niet over een ingangsexamen zoals bij geneeskunde, maar eerder een soort oriënteringsproef. Zo krijgen studenten een zicht op de inhoud en het niveau van de opleiding en kunnen ze bijschaven waar nodig." Bij een lerarenopleiding bestaat zo'n startproef al en daar krijgen studenten nadien ondersteuning bij de onderdelen waar ze moeite mee hebben. "Zo hebben ze kans op remediëring of kunnen ze op tijd beslissen dat de opleiding niks voor hen is." 

Studenten die niet in het hoger onderwijs thuishoren, zouden zo sneller een wake-upcall krijgen

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

"Op die manier vermijden we ook een verspilling van geld, kwaliteit en energie. Studenten die niet in het hoger onderwijs thuishoren, zouden zo sneller een wake-upcall krijgen." De minister hoopt dat zo minder studenten zullen uitstromen zonder een diploma.  

BEKIJK - Isaura, die in Finland studeert, vraagt zich af of we niets kunnen leren van het Finse studiemodel:

Videospeler inladen...

Studeren steeds duurder

Startproeven kunnen er misschien voor zorgen dat minder studenten hun traject vroegtijdig beëindigen, maar voor veel studenten wordt het almaar minder evident om te starten met een opleiding. De oorzaak daar ligt vooral bij het prijskaartje. "Het klopt dat het inschrijvingsgeld met 11 procent stijgt, maar dat ligt in lijn met de indexering die mensen ook op hun loon of uitkering krijgen", duidt Weyts. "Studeren wordt dus niet duurder, maar het leven daarrond is wel duurder geworden." 

Hier in Finland is studeren gratis en krijg je er zelfs nog extra studietoelages als je op kot gaat bijvoorbeeld

Isaura, Vlaamse student in Finland

Isaura, die inbelt vanuit Finland, vraagt zich af of we niks kunnen leren van het Finse studiemodel. "Hier is studeren gratis en krijg je er zelfs nog extra studietoelages als je op kot gaat bijvoorbeeld. Ook wordt het leven goedkoper gemaakt voor studenten door koten aan te bieden voor minder dan 300 euro. Ook restaurants en sportvoorzieningen geven ons heel wat kortingen." Weyts erkent dat het leven als student goedkoper kan zijn in Finland, en nodigt Isaura dan ook uit met hem te praten over de mogelijkheden hier in Vlaanderen. 

BEKIJK - De volledige aflevering van #BelRiadh over hoger onderwijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen